Španjolski trgovački lanac Eroski prodao je više od 786 tona nesavršenog voća i povrća u svojoj kampanji za promicanje potrošnje “ružnih” proizvoda, priopćili su iz ovog trgovca.

“Ružni” proizvodi ne zadovoljavaju privlačnim izgledom, ali imaju okus i hranjive elemente kao isti proizvod savršenog vanjskog izgleda.

Kampanja je krenula u studenom u Eroski trgovinama, a cilj je podizanje svijesti o hrani i odgovornom konzumiranja. Naranče, krumpir, mandarina i tikvice su najpopularniji artikli koji se prodaju.

“Vrlo smo zadovoljni s rezultatom kampanje i to nas je inspiriralo da ga ponovimo u budućnosti”, rekao je Alejandro Martinez Berriochoa, direktor društvene odgovornosti.

“Između 20 i 40% voća i povrća proizvedenog u Europi deklariraju se kao otpad prije nego što dođu u trgovine jer su izgledom nesavršeni”, dodao je Alejandro.

Trinaest vrsta voća i povrća koji nisu zadovoljavali standarde prema svom izgledu i veličinom, ponuđeni su kupcima s popustom do 50%. Tvrtka je poručila da je kampanja podizanja svijesti dobro prihvaćena i online.

Iz lanca su obećali da nijedan proizvod pogodan za prehranu ljudi neće biti bačen već doniran humanitarnim organizacijama kroz program “Zero Waste”.

Eroski nije sam u svojoj kampanji – francuski maloprodajni lanac Carrefour Group objavio je u listopadu kako namjerava smanjiti bacanje hrane za 50% do kraja 2025. godine. Tesco je također nedavno pokrenuo crowdfunding platformu u borbi protiv bacanja hrane. (ESM)