Napredak Agrokorove maloprodaje na ovoj listi sa skokom od 33 mjesta rezultat je integracije trgovačkih mreža Konzuma i Mercatora u maloprodajni lanac s 2.000 trgovina, čime je Agrokor konsolidirao svoju poziciju nakon skokovitog rasta u zadnje dvije godine (u 2014. rast od 30 mjesta)

Dvadeseto godišnje izdanje Deloitteove publikacije “Globalna snaga maloprodaje 2017” donosi pregled 250 najvećih maloprodajnih lanaca u svijetu za 2015. godinu. Ukupno je tih 250 najvećih ostvarilo 4,31 bilijuna dolara prihoda te je zabilježilo rast u odnosu na prethodnu godinu od 5,2 posto pritom ostvarujući prosječnu neto maržu od 3 posto.

Titulu najvećeg i dalje suvereno drži Walmart koji je od drugog na ljestvici, Costco Wholesale Corporation, po ostvarenom prihodu veći čak četiri puta. Zanimljiva je i činjenica da je po prvi put u 10 najvećih dospio i Amazon.com, što samo potvrđuje sve veći utjecaj novih tehnologija u svakodnevici potrošača.

Agrokor već drugu godinu zaredom napreduje za tridesetak mjesta te je ove godine s ukupnim prihodom od 6,025 milijardi dolara zauzeo 159. poziciju među najvećim maloprodajnim lancima u svijetu.

Komentar Ivice Todorića, predsjednika Agrokor koncerna, potvrđuje akviziciju Mercatora kao jedan od pokretača napretka na ljestvici 250 najvećih: “Napredak Agrokorove maloprodaje na ovoj listi sa skokom od 33 mjesta rezultat je integracije trgovačkih mreža Konzuma i Mercatora u maloprodajni lanac s 2.000 trgovina, čime smo postali liderom na regionalnom tržištu kao i na cjelokupnom maloprodajnom tržištu jugoistočne Europe.”

GLAVNI TRENDOVI U SVJETSKOJ MALOPRODAJI
Maloprodajni trendovi za 2017. usmjereni su na umjetnost i znanost poznavanja kupca. Danas su vidljive promjene preferencija kupaca kroz trendove “manje je više” te stvaranja “ekonomije praćenja” kroz društvene mreže.

Također, vidljive su i promjene formata maloprodaje i to putem “maloprodajizacije” poslovanja te sve većeg utjecaja prodaje “na zahtjev”. Uz to, sve je veći utjecaj “eksponencijalnog življenja”, gdje nove tehnologije sve više utječu na ponašanje današnjeg potrošača.

Iako ti trendovi nisu novi, ono što je zanimljivo za 2017. je da ono što je nekad smatrano futurizmom sada predstavlja svakodnevicu. Maloprodajni lanci danas znaju da je korištenje novih tehnologija postalo jedan od glavnih pokretača prodaje.

Međutim, tehnologija sama po sebi nije dovoljna. Kupci danas traže nove, individualizirane proizvode i iskustva s kojima se mogu poistovjetiti. Tko otkrije kako zadovoljiti takvog kupca pobijedit će na tržištu.

“Manje, a bolje stvari” je pristup koji odražava promjene u preferencijama potrošača od neobuzdane, impulsne potrošnje prema umjerenijoj i promišljenijoj potrošnji potrošača. Porast potražnje potrošača za novim iskustvima je nekoliko puta nadmašio porast za tradicionalnom potrošnjom robe u posljednje dvije godine. Današnji će potrošač prije kupiti jedan skuplji proizvod nego dva manje kvalitete i niže cijene.

Današnji potrošač traži iskustva i proizvode koji će odraziti njihov osobni brend koji promiču na društvenim mrežama. Trendovi prema personalizaciji iskustva potrošača nisu novi. Ono što je novo je razina na koju smo, zbog utjecaja društvenih mreža, spremni poistovjetiti prema proizvodima koje kupujemo i iskustvima koje imamo.

Kupci žele autentična iskustva i proizvode koje će onda putem društvenih mreža moći iskoristiti kako bi izgradili svoj osobni brend.

Posljednjih je godina bilo lakše odrediti što je maloprodaja: oni kupuju i prodaju robu, bilo u trgovini ili online. Fragmentacija tržišta je sve veća te sve više proizvođača direktno nudi svoje proizvode krajnjem potrošaču.

Netradicionalni trgovci razvijaju nove modele maloprodaje kako bi zadovoljili potrebe sve zahtjevnijih potrošača. Ovaj se trend uglavnom odvija na tržištima u razvoju poput Kine, dok na zapadnim tržištima nije tako izražen.

Današnji kupac je nestrpljiv i želi mogućnost kupovine u svakom trenutku. Maloprodaja potrošačke elektronike, odjeće i knjiga već je napravilo pomak prema on-demand prodaji u obliku online prodaje.

Današnji trend je da se on-demand prodaja seli na ostale oblike poput maloprodaje kućanskih potrepština i prehrambenih proizvoda. Amazon.com i ostale on-demand opcije isporuke zauvijek su promijenile očekivanja korisnika za ispunjenje njihovih potreba.

Tehnologije mijenjaju način na koji živimo i kako ćemo kupovati. Tehnologije poput umjetne inteligencije, robotike, 3D printera, digitalno proširene i virtualne stvarnosti nekad su bile dio znanstvene fantastike a danas ih najinovativniji trgovci već koriste kako bi se poboljšala interakcija s kupcima i promijenio tradicionalni način poslovanja.

GLOBALNI EKONOMSKI TRENDOVI
U vodećim svjetskim zemljama postoji sve veća odbojnost prema slobodnoj trgovini i slobodnom kretanju radne snage. Za trgovinu na malo ovo je zabrinjavajuće. Slobodna trgovina smanjuje cijene i potiče osobnu potrošnju.

Ograničenja slobodne trgovine usporava gospodarski rast pa se to usporavanje prelijeva i na maloprodaju. Ograničenje kretanja radne snage i imigracije imat će nepovoljan utjecaj na dotok radne snage koja potiče poduzetništvo te smanjuje prosječnu starost stanovništva ublažavajući demografske neravnoteže pa takva ograničenja negativno utječu i na potrošnju.

Unatoč neobično agresivnoj monetarnoj politici u vodećim razvijenim zemljama, inflacija uglavnom ostaje nepromijenjena. Globalni višak proizvodnih kapaciteta, pad cijena roba i slaba potražnja čimbenici su koji utječu na nisku inflaciju.

Na globalnoj razini jedino u SAD-u se očekuje povećanje inflacije uslijed visoke zaposlenosti. U ostalim razvijenim gospodarstvima očekuje se nastavak trenda niske inflacije. Za maloprodaju to znači intenzivnu konkurentnost cijena i potrebu za jasnim razlikovanjem od konkurencije kako bi stekli nove potrošače.

Tijekom protekle dvije godine cijene nafte su na neobično niskim razinama iako su cijene porasle od početka 2016. Do niskih cijena je došlo zbog golemog porasta američke proizvodnje nafte iz škriljevca koju svjetska potražnja nije mogla pratiti.

U posljednjih godinu dana proizvođači nafte iz škriljevca morali su smanjiti proizvodnju zbog niske zarade uslijed pada cijene nafte, što je na kraju utjecalo da se cijena nafte umjereno oporavi.

U bogatim zemljama svijeta, kao i u Kini, monetarna politika je bila glavni alat s kojim se pokušavalo potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje.

Ipak, rast je i dalje spor te monetarne mjere nisu imali značajne učinke na investicije kako se očekivalo. Izgleda da su se sve opcije u monetarnoj polici iscrpile te vlade razmišljaju o fiskalnim mjerama kako bi pokušale pokrenuti gospodarstvo.

Deregulacija, ukidanje poreza i porezne reforme i veliki infrastrukturni radovi su metode s kojima će vlade razvijenih država pokušati pokrenuti svoja gospodarstva u budućnosti.

Tijekom proteklog desetljeća gospodarski rast u razvijenim zemljama je jako mali u usporedbi sa stopama rasta iz prošlosti. Negativna demografska kretanja stanovništva te smanjenje produktivnosti značajno su utjecali na takav trend. Što može potaknuti rast predmet je mnogih rasprava. Bilo kako bilo, promjena neće biti nagla.

KRETANJA U EUROPI I HRVATSKOJ
Gospodarstvo eurozone raste umjerenim tempom. Unatoč agresivnoj monetarnoj politici Europske središnje banke, investicije su i dalje slabe, a nezaposlenost visoka.

Opasnost je u tome što visoka nezaposlenost u Europi može potkopati političku potporu europskih institucija, čime se po nekim scenarijima ostvaruju uvjeti za eventualni raspad eurozone, što bi pak moglo uzrokovati duboku recesiju i volatilnosti financijskog tržišta u Europi.

Agrokor je i dalje neosporni lider na hrvatskom tržištu maloprodaje te se akvizicijom Mercatora istaknuo kao glavni igrač u maloprodaji u regiji. Konzum, kao glavni maloprodajni brend Agrokora u Hrvatskoj, prati glavne svjetske trendove u maloprodaji te unaprjeđuje iskustva potrošača.

Rezultat toga je i otvorenje “flagship” trgovine Super Konzum Radnička koja je proglašena jednom od 15 najboljih trgovina svijeta po preporuci IGD-a.

Također, Agrokor s uslugom Konzum klik i Abrakadabra prati svjetske trendove u navikama potrošača te na taj način zadovoljava potrebu modernog potrošača za on-demand prodajom.

Iako je usluga online naručivanja robe široke potrošnje te njene dostave na kućnu adresu već nekoliko godina dio Konzumove ponude, u zadnje vrijeme ona postaje sve bitniji dio strategije razvoja ovog najvećeg maloprodajnog brenda u Hrvatskoj.