Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda pala 7%

psenica otkupPo podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,3 milijarde kuna, što je sedam posto manje nego u istom tromjesečju godinu dana ranije.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 905,3 milijuna kuna, i manja je za 5,8 posto, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je smanjena za 9,4 posto, na 422,26 milijuna kuna.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine, sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 24,3 posto. Ukupan otkup i prodaja sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 322,6 milijuna kuna.

Slijede žive svinje s udjelom od 16,1 posto, živa goveda s udjelom od 13,5 posto, žitarice s 11,7 posto, živa perad s 9,5 posto, vino s 7,3 posto, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice s 5,7 posto, kokošja jaja s 4,9 posto, uljano sjemenje s 2,2 posto i ostali proizvodi s 4,8 posto.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke ozime merkantilne pšenice u drugom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 1.270,03 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 915,15 kune po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,55 kuna po litri. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakBaranjski kulen blizu oznake izvornosti
Sljedeći članakPremreženi rijekama, a urod uništava suša