(Foto: freepik.com)

Osim što je mnogima omiljeni napitak, kava može koristiti i kao odlična pomoć u kućanstvu. Alex Ion, s portala brewsmartly.com, predlaže deset korisnih i ekološko prihvatljivih savjeta kako iskoristiti kavu.

 1. Kava kao začin jelima
  Mljevena zrna kave mogu se iskoristiti kao suha marinada jelima. Nekoliko žlica kave savršeno će poslužiti kako bi piletina, svinjetina ili janjetina poprimila dimljeni okus.
 2. Dodatak kolačima
  Nije nepoznanica da je kava fantastičan dodatak kolačima i drugim slasticama. Kava se savršeno spaja s čokoladom, a ne smije se zaboraviti niti vrhunsku tortu od kave i oraha.
 3. Sredstvo za odčepljivanje odvoda
  Kako ne biste morali kupovati skupa sredstva za odčepljivanje odvoda također možete posegnuti za kavom. Odličan učinak može se postići pomiješa li se sol za perilicu posuđa s kavom i ulije pola šalice mješavine u odvod, a nakon toga zalije kipućom vodom. Na jednostavan način izbjeći ćete korištenje štetnih kemikalija.
 4. Za čišćenje ruku i uklanjanje mirisa
  Mokri talog kave možete koristiti za učinkovito uklanjanje mirisa s ruku tako što ćete ga utrljati na prste, a zatim isprati. Savršeno je sredstvo za korištenje nakon rezanja povrća, češnjaka ili drugih namirnica koje ostavljaju intenzivan miris.
 5. Riješite se insekata
  Svojstva kave čine je odličnim prirodnim sredstvom u borbi protiv insekata. Sve što trebate učiniti jest posipati malo kave u pukotine u zidu ili na bilo koje drugo mjesto s kojeg se želite riješiti insekata. Zrnca kave možete utrljati i na svoju kožu kako biste se zaštitili od insekata i izbjegli neugodne ubode.
 6. Napravite piling za kožu
  Kava dobro djeluje i kao piling za lice jer svojom teksturom pomaže pri uklanjanju mrtvih stanica kože. Nježno umasirajte mljevenu kavu u kožu i isperite. Ova tehnika jednako je dobra za lice kao i za tijelo.
 7. Obogatite svoj kompost
  Kava je bogata dušikom koji može odlično poslužiti kao dodatak vašem kompostu. Za još učinkovitiju mješavinu preporučujemo pomiješati kavu, listove i svježu pokošenu travu i ostaviti na hrpi.
 8. Zaštitite svog psa od buha
  Kava može poslužiti kao dobra alternativa kemijskom pripravku protiv buha. Nakon što okupate svog ljubimca, utrljajte talog kave u njegovu dlaku, a zatim isperite. Osim što će ga zaštititi od nametnika, pas će i ugodno mirisati.
 9. Priuštite svom cvijeću dodatan sjaj
  Talog kave djeluje tako da smanjuje pH razinu tla oko vaših biljaka što može istaknuti njihovu boju. Pritom je potrebno znati je li vašim biljkama potrebna dodatna kiselost, pa tako, primjerice, talog kave nije pogodan za uzgoj borovnica.
 10. Neutralizirajte mirise
  Kako biste izbjegli da se vaše nosnice i osjet njuha preopterete različitim mirisima, između svakog mirisanja parfema, pomirišite zrna kave.

“Kao što možete vidjeti, kava se može koristiti na mnogo različitih načina te se tako mogu izbjeći jake kemikalije iz deterdženata, sapuna i sredstava za suzbijanje insekata. Primjenjivanjem prirodnih alternativa kao što je kava, bliži smo ekološko prihvatljivijoj budućnosti”, zaključuje Alex Ion.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!