pcelarski-sjama-gudovec-midiU Hrvatskoj trenutno, prema evidenciji Hrvatskog pčelarskog saveza, ima oko 12.500 pčelara s oko 600 tisuća pčelinjih zajednica koji na godinu proizvode 8.000 tona meda.

Međunarodni pčelarski sajam je najmlađa, ujedno i najbrže rastuća manifestacija Bjelovarskog sajma.

Svoje mjesto na 12. međunarodnom pčelarskom sajmu ove godine rezerviralo je više od 100 izlagača iz 15-ak zemalja. 6. i 7. veljače, Međunarodni pčelarski sajam okupit će najveće izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i drugih zemalja.

U dva dana održat će se devet predavanja, a gostovat će najbolji stručnjaci iz područja pčelarstva iz Hrvatske i drugih zemalja. Ove godine naglasak je na inovatorima, a manifestacija je organizirana  u dodatno opremljenoj dvorani u koju je uloženo oko 300 tisuća kuna. Ukupno će se, u dogovoru s vlasnicima, Bjelovarsko- bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom, u infrastrukturu Bjelovarskog sajma, uložiti oko 2 milijuna kuna.

Priredba će se održati na ukupno 3.200 četvornih metara zakupljenog izložbenog prostora, što je najviše do sada. Ove godine naglasak je na inovacijama u pčelarstvu što je izazvalo poseban interes kod izlagača. Parkiranje će i dalje biti besplatno za sve posjetitelje, a svoj dolazak najavile su brojne skupine iz svih okolnih zemalja. Zbog toga se očekuje dolazak više od ukupno 10.000 posjetitelja.

Sajam je podijeljen u tri cjeline koje obuhvaćaju izložbu i prodaju meda i proizvoda od meda, izložbu i prodaju pčelarske opreme te edukativni dio stručnjaka iz regije te profesora s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta. Posebno zanimanje izazvalo je najavljeno predavanje pčelara iz Danske s temom “Tehnologija pčelarenje iskustva iz Danske i Norveške“.

U sastavu ovogodišnjeg Pčelarskog sajma održat će se i Izložba vina i vinogradarske opreme. Sudjelovat će oko 30  izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Također se očekuje dolazak izlagača iz Erduta, Plješevice i Iloka, vrha vinogradarske struke. Ljubitelji dobre kapljice i ove će godine  moći uživati u degustacijama. Bjelovarski sajam pripremio je predavanje sommeliera za koje su sigurni da će biti dobro posjećeno. Cilj sajma je omogućiti vinarima i vinogradarima još bolje poslovanje i stvaranje novih poslovnih kontakata.

Cijena karata ista je već nekoliko godina pa će tako cijena ulaznice za odrasle iznositi 20 kuna, a za djecu 15 kuna.