med-tegla-largeU posljednje dvije godine hrvatski pčelari izvezli su oko 1200 tona prirodnog meda, a uvezli 65 tona, izvoz meda ni ove godine ne bi trebao biti veći zato što su tvrtke iz pčelarske proizvodnje ponudile više cijene u otkupu

Boja, okus, aroma i tekstura meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven, ali i o godišnjem dobu te načinu proizvodnje. Med ima jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Od davnina se med i drugi pčelinji proizvodi koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela.

U narodnoj medicini poznato je da med pomaže pri ublažavanju simptoma tradicionalne gripe i prehlade, izvrstan je izvor energije i zato se preporučuje sportašima kod umora i iscrpljenosti. Također se koristi u ublažavanju akutnih i kroničnih probavnih problema kao što su zatvor, čir na želucu i dvanaesniku te problema s jetrom.

Prema proizvodnji med može biti vrcani (dobiven centrifugiranjem), topljeni (dobiven zagrijavanjem zdrobljenih saća), med u saću i med s komadima saća. Prema izvoru nektara med može biti monoflorni – od jedne vrste nektara, i poliflorni – od više vrsta nektara, kao što su livadni i cvjetni med.

Poliflorni med ima nenametljiv okus, dok med od jedne vrste cvijeta ima izraženiju aromu i specifična ljekovita svojstva. Zbog velike koncentracije šećera med ima neograničen rok trajanja, a čuva se na hladnome mjestu, dalje od izravnog svjetla, u čvrsto zatvorenoj staklenki.

Pčelarstvo u Hrvatskoj
Pčelarstvo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, a prvo pčelarsko društvo osnovano je 1879. godine u Osijeku. Prema podacima godišnjeg izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije za 2009. godinu, u Hrvatskoj je registrirano 300.000 pčelinjih zajednica kod 3395 pčelara koji su u 2009. godini proizveli 2858 tona meda.

med-proizvodnja-tablica-largeKao zemlja s bogatom i raznolikom florom te velikim pašnim potencijalom, na hrvatskom tržištu u ponudi imamo bagremov, kestenov, lipov, kaduljin, suncokretov, lavandin i šumski med – medljikovac. Ovisno od koje biljke potječe, med poprima njezina specifična svojstva.

Pčelinji se proizvodi izravno plasiraju na tržište ili ih otkupljuju pčelarske tvrtke koje zatim otkupljeni med pakiraju i plasiraju na tržište pod vlastitim brendom. Pojedine tvrtke u ponudi imaju različite linije proizvoda na bazi meda.

Međutim, bavljenje pčelarstvom vrlo je rizično jer je ovisno o vremenskim uvjetima.

med-okvir-podaci-midiOve su godine zbog obilnih kiša pčelari svakodnevno izvještavali o katastrofalnoj paši i niskim prinosima. Osim što će to dovesti do nestašice meda, utjecat će i na njegovu cijenu.

Procjenjuje se da će se med od bagrema u maloprodaji prodavati i po 90 kuna za kilogram. Međutim, bagremov med je među najjeftinijima, a oni kvalitetniji mediteranski od ružmarina i kadulje već sada stoje 80 kuna.

Uvoz i izvoz
Od ukupne količine svjetskog uvoza oko 40 posto meda uvozi se na tržište Europske unije (EU), a Njemačka je najveći potrošač meda. Potrošnja meda u zemljama EU iznosi od 3 do 8 kilograma po stanovniku godišnje, a u Republici Hrvatskoj potrošnja meda je znatno manja.

U posljednje dvije godine hrvatski pčelari izvezli su oko 1200 tona prirodnog meda, a uvezli 65 tona. Izvoz meda ni ove godine ne bi trebao biti veći, ali ne zato što ga manjka na tržištu, nego zato što su tvrtke iz pčelarske proizvodnje ponudile više cijene u otkupu.