nestle-midiNajveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé u prvom kvartalu ove godine ostvarila nešto slabije prodajne rezultate nego u istom razdoblju lani, no ipak bolji nego što su to očekivali analitičari.

Organski rast prodaje iznosio je 3,9 posto, manje nego u istom periodu prošle godine kada je iznosio 4,4 posto.

Analitičari su im za prvo tromjesečje predviđali 3,6 posto, piše Bloomberg. Direktor financija François Xavier Roger napomenuo je i kako Nestlé očekuje brži rast prodaje u drugoj polovici godine. Prihodi su u prva tri mjeseca iznosili su 20,934 milijarde švicarskih franaka, što je na razini rezultata ostvarenih prošle godine.

Nestlé je kao globalni lider na tržištu kave s 22-postotnim tržišnim udjelom od kraja prošle godine, kada je investicijska kuća Jab Holding preuzela tvrtku Keurig suočen s velikim izazovom.

Nizom ulaganja u industriju kave, koje su već premašile iznos od 30 milijardi dolara, JAB Holding će mu pokušati preoteti vodeću poziciju na tržištu. JAB Holding je od 2012. godine već preuzeo brendove Peet’s Coffee & Tea i Caribou Coffee, zatim Jacobs Douwe Egberts koji uključuje D.E Master Blenders i Mondelez International te švedske i danske lance Espresso House i Baresso Coffee.

Posljednja u nizu tih investicija, spomenuti američki Keurig, vodeći proizvođač aparata za kavu, vrijedna je 13,9 milijardi dolara i ujedno je najveća akvizicija u povijesti industrije kave, što najbolje pokazuje da konkurencija ima ozbiljne namjere.

Segment poslovanja Nestléa koji se odnosi na tekuća pića i praškaste pripravke za napitke – uključujući brendove Nescafe i Nespresso, potpomognut pojačanim marketinškim aktivnostima u posljednjem kvartalu, prošle je godine narastao za 6,3 posto.

“Investirano je dosta sredstava u marketing u četvrtom kvartalu, što je srušilo marginu na razini grupacije u 2015. no sada se vide rezultati”, komentirao je analitičar Jon Cox iz Kepler Cheuvreux. “Nastoje iskoristiti neizvjesnu situaciju među konkurencijom u segmentu kave, usred JAB-ove rapidnih akvizicija raznih biznisa.”

HRANA ZA LIJEČENJE BOLESTI
Nestlé sve više ulazi u rastuće tržište hrane namijenjenih tretiranju različitih bolesti, gdje postoji najveći prostor za rast, a tako nastoji amortizirati izazove na svojim tradicionalnim segmentima poslovanja, poput kave, sladoleda i smrznute hrane. Ovo tržište, čiju okosnicu čine praškasti pripravci i napici koji se prepisuju na recept, prema nekim procjenama vrijedno je oko 15 milijardi dolara.

Ovdje se ne radi samo o energetskim prutićima i sličnim proizvodima koji služe kao dodatak prehrani, nego o razvoju medicinske, nutritivno bogate hrane za ljude s kroničnim bolestima, poput Alzheimera.

Demografski trendovi pokazuju da se radi o ispravno odabranoj strategiji. Naime, ključna ciljana skupina za ove proizvode su ljudi stariji do šezdeset godina, a prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije, njihov će postotak u općoj populaciji do 2050. popeti na 22 posto.

Prema pisanju Wall Street Journala, analitičari su optimistični u pogledu potencijala Nestléovog biznisa s medicinskom hranom, koji uključuje i dodatke prehrani i hrana za ljude u fazi postoperativnog oporavka, i kažu da im je taj segment prošle godine rastao brže od ostalih operacija. U 2015. zabilježena prodaja od 2 milijarde švicarskih franaka, a cilj kompanije je da u narednih nekoliko godina prodaja naraste na 10 milijardi franaka. (telegram.hr)