Nedavna afera s konjskim mesom otkrila je sve manjkavosti lanca opskrbe te potaknula dobavljače i trgovce na promišljanje o načinima kako da ponovno steknu povjerenje svojih kupaca

Povjerenje potrošača je bez ikakve sumnje najvažnija prednost za proizvođače u prehrambenoj industriji, trgovce na malo, a time i za cijeli opskrbni lanac. Bez povjerenja, tvrtke stječu loš glas koji vodi do niske ili nepostojeće vjernosti kupaca što utječe na promet i procjene dioničara.

Nedavno je afera s konjskim mesom poljuljala povjerenje u prehrambenu industriju. Izvještaj našeg istraživanja Shopper Vista, koji obično ne varira puno, pokazao je da se povjerenje kupaca snizilo odmah nakon što su podaci o konjskom mesu izašli u javnost kao i tijekom nastavka ove sage početkom 2013. godine.

Zbog afere s konjskim mesom prehrambena će se industrija vjerojatno naći pod još većim povećalom nevladinih organizacija, medija i vlasti.

U ovom se trenutku nalazi na svojevrsnom raskrižju, a veća transparentnost i poželjne promjene na bolje daju joj priliku da vrati povjerenje potrošača i njihovu vjernost, a možebitno ih čak podigne i na višu razinu. Uspjeh će ovisiti o brzom i transparentnom obračunavanju s problemima te o tome da se o njima komunicira jasnije no ikada prije.

PONOVNA GRADNJA POVJERENJA
Transparentnost nabavnog lanca, jasno porijeklo proizvoda i njihov put na police te suradnja u okviru tog sustava samo su neka od rješenja koja se mogu primjenjivati u nastojanju da se ponovno zadobije izgubljeno povjerenje kupaca i vrati dobar glas.

Većina najvećih trgovaca na malo i dobavljača u industriji hrane i robe široke potrošnje već imaju uhodane sustave za unapređenje transparentnosti svojih nabavnih lanaca. Već nekoliko godina u upotrebi su sustavi kartica za mjerenje učinka. Međutim, ovo je praksa uglavnom velikih organizacija.

Hoće li situacija s konjskim mesom ponukati i manje i srednje kompanije da od svojih dobavljača zatraže ispunjavanje kartice za provjeru učinka i tako dokažu da posluju odgovorno?

Odgovor na ovo pitanje možda nije jednoznačan, ali uz tehnološke napretke vrlo je vjerojatno da će sve više kompanija svoje nabavne lance učiniti odgovornima i transparentnima i to ne samo kako bi ispunili očekivanja kupaca već i kako bi izbjegli negativne reakcije nevladinih udruga i medija.

TEHNOLOGIJOM DO TRANSPARENTNOSTI
Tehnologija je jedan od ključnih čimbenika koji ovoj industriji omogućuje veću transparentnost. S pojavom online platformi, trgovci na malo i dobavljači mogu komunicirati i podijeliti iskustva najbolje prakse koja će im pomoći da poboljšaju svoje sustave i povećaju transparentnost.

Na primjer, u svjetlu nedavnog pitanja konjskog mesa, Tesco je najavio uvođenje nove internetske stranice na kojoj će kupci moći pratiti zbivanja u njihovom lancu opskrbe i tako se uvjeriti da je on najbolji na svijetu.

Krajnji cilj te stranice jest omogućiti kupcima izravan uvid u njihove farme i tvornice tako da steknu uvid odakle proizvod stiže i kako nastaje.

Asda je već uvela video kamere u nekoliko svojih tvornica te čak i u svoje glavne urede u Leedsu, a snimke se uživo emitiraju na korporativnoj stranici ovog trgovca. Ova inicijativa samo je jedan od načina na koji Asda pokazuje koliko joj je stalo da bude što otvorenija oko svog poslovanja.

Takav pristup mogao bi ohrabriti i dobavljače da postanu transparentniji. Trgovcima na malo važno je da njihovo vlastito, ali i poslovanje njihovih dobavljača, bude što je moguće bolje.

Nedavno smo svjedočili kako je tehnologija povećala transparentnost na mjestu kupnje. QR (Quick Response – brzi odgovor) kodovi pojavili su se na velikom broju proizvoda.

Nestlé je QR kodove počeo stavljati na svoje Kit Kat čokolade, tako da kupci lako mogu doći do podataka o nutritivnom profilu i utjecajima proizvoda na društvo i okoliš.

Lanac sushi hrane Moshi Moshi otišao je korak dalje stvorivši jestivi QR kod od rižina papira i crnila od lignje. Kad ga se skenira pametnim telefonom, kod vodi na stranicu www.eatmsc.org gdje se može pročitati odakle riba potječe i kako je ulovljena.

POTROŠAČI OČEKUJU OTVORENOST
Kako se sve više kompanija i proizvoda, u nastojanju da povećaju povjerenje i vjernost, otvara prema kupcima putem internetskih stranica i tehnologije pametnih telefona, vjerojatno će se i očekivanja kupaca povećati.

Kompanije koje se ne priklone ovom trendu i ne stvore zanimljivu i autentičnu priču s kojom se potrošači mogu poistovjetiti i kojoj mogu vjerovati vrlo će lako zaostati za svojim konkurentima koji uspijevaju uključiti kupce i koriste povjerenje kojim ostvaruju prednost na tržištu.

Poticaj na veću transparentnost povezat će cijeli lanac opskrbe. Nedavni događaji su pokazali da niti jedan dio tog lanca ne može poslovati u izolaciji. Jača suradnja stvorit će sigurniji i otporniji nabavni lanac, zaštitit će kompanije kad je u pitanju porijeklo proizvoda i ono što je ključno: omogućit će bolju kvalitetu, bolju uslugu i veću transparentnost za kupce.

Toby Pickard
Senior Sustainability Analyst