2400 solarnih panela za zelenije poslovanje Sobočana

Proizvodnja namještaja i opreme uz sunčevu energiju

Tvrtka Sobočan iz Murskog Središća, jedna od vodećih u proizvodnji visokokvalitetnog namještaja i opreme za trgovine u Europi, posljednjih nekoliko godina posvećena je zelenoj tranziciji svoga poslovanja i ulaganju u nove tehnologije uz snažan investicijski ciklus. U skladu sa strategijom održivog razvoja, kao tvrtka koja misli zeleno, nedavno je realizirala i jednu od najvećih investicija, onu u izgradnju vlastite solarne elektrane uz čak 2400 solarnih panela na krovu proizvodne hale tvrtke. Izgradnja solarne elektrane snage 900 kWh investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna, od čega je 2,2 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova Europske unije.

“Uz inovacije i razvoj novih proizvoda, u Sobočanu posebnu pažnju posvećujemo održivosti kako bi bili što efikasniji i u korak s trendovima te modernizaciji proizvodnih procesa uz uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Zelenu transformaciju poslovanja započeli smo 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada na temperaturama višim od 900 stupnjeva. Ove godine, puštanjem u rad solarne elektrane zaokružujemo prvi ciklus zelene tranzicije poslovanja. Solarnom energijom od sada ćemo zadovoljavati gotovo 70 posto svojih potreba što će omogućiti i uštede od oko 1,5 milijuna kuna godišnje za potrošnju plina i električne energije”, ističe Nikola Sobočan, direktor nabave u Sobočanu.

Sobočan, kao moderna i društveno odgovorna tvrtka u svoje je poslovanje ugradila načela održivog poslovanja. Brojni su primjeri održivosti, a implementacija zelenih tehnologija danas je imperativ.

“Promjene uvijek počinju malim koracima. Tako se i održivost gradi usvajanjem poželjnih navika kroz svakodnevne aktivnosti u uredu ili proizvodnim odjelima tvrtke. Održivost u Sobočanu njegujemo na svim razinama i zaposlenici su ti koji doprinose uspješnoj provedbi održive strategije poslovanja. Osim što mislimo zeleno, u Sobočanu smo posvećeni i profesionalnom razvoju svojih djelatnika, kao i stvaranju ugodne i poticajne radne atmosfere. Također, nizom projekata pozitivno doprinosimo lokalnoj zajednici te kvaliteti života u društvu”, kaže Nikola.

Nizom ulaganja u novu tehnologiju, moderne strojeve i digitalizaciju poslovnih procesa, Sobočan se svrstao među pozitivne primjere domaćih kompanija koje su uspješne u povlačenju dostupnog europskog novca.

“Za sredstva iz EU fondova počeli smo aplicirati 2014. godine, najprije u suradnji s regionalnom agencijom REDEA, a kasnije i samostalno. Za gotovo sve veće investicije aplicirali smo za sredstva iz EU fondova i mogu reći da smo bili vrlo uspješni u tome. Tako smo uz EU sredstva modernizirali proizvodnju, nabavili vrhunske strojeve te izgradili još jednu proizvodnu halu, a sada i solarnu elektranu”, naglasio je Nikola.

55 MILIJUNA KUNA INVESTICIJA DO KRAJA 2024. GODINE
Tek što su svečano proslavili jednu uspješnu poslovnu priču, u Sobočanu već pripremaju novu zelenu investiciju i proširenje solarnih kapaciteta na drugi dio proizvodnih hala. Cilj im je do kraja 2024. realizirati još jednu solarnu elektranu snage 500 kWh, što će postotak korištenja energije sunca u proizvodnim procesima Sobočana povećati na 80%.

“Nastavkom ulaganja u obnovljive izvore energije želimo u potpunosti postati samodostatni u proizvodnji električne energije za vlastite potrebe te time biti poticaj drugim hrvatskim proizvođačima da ulažu u zelenu energiju. Uz investicije u zelenu energiju, u Sobočanu provodimo i digitalnu transformaciju poslovanja ulažemo u modernizaciju proizvodnje te razvoj novih inovativnih proizvoda. Ukupan desetogodišnji investicijski ciklus u proizvodne procese, tehnologiju u metalnom i drvnom segmentu proizvodnje, gradnju hale, solarne elektrane, digitalnu transformaciju i interne poslovne procese iznosit će krajem 2024. godine gotovo 55 milijuna kuna”, ističe Nikola.

Sobočan je u 2021. godini ostvario 110 milijuna kuna prihoda, a ove godine očekuju rast i nastavak pozitivnih trendova. Gotovo 70 posto svojih prihoda Sobočan ostvaruje izvozom i to najviše na tržišta Njemačke, Austrije i Italije.

“Naš je primarni cilj daljnje povećanje udjela na tržištima Europske unije. Također, u strateškim planovima nam je i daljnji razvoj vlastitih proizvoda, nakon što smo lansirali movo mobilne radne jedinice koje je tržište odlično prihvatilo. Trenutno radimo i na novom vlastitom proizvodu te je u završnoj fazi izrade uzoraka i vlastita kolekcija uredskog namještaja. Za naš rast i razvoj najzaslužniji su naši djelatnici i zato posebnu pažnju pridajemo ulaganju u zadovoljstvo zaposlenika, kao i edukacije i usavršavanje u svim segmentima poslovanja”, zaključuje Nikola.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakIndija planira ograničiti izvoz šećera
Sljedeći članakSchwarz Group u 2021. uprihodila 133,6 milijardi eura