OstaloICT & FinTechA1 Hrvatska s pozitivnim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju

A1 Hrvatska s pozitivnim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju

Tvrtka A1 Hrvatska u prvom je tromjesečju unatoč nepovoljnim ekonomskim kretanjima ostvarila porast ukupnih prihoda za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 107,5 milijuna eura, kao i porast operativne dobiti (EBITDA) za 6,3 posto, na 38 milijuna eura, doznaje se u srijedu iz tog telekoma.

Napominjući kako je EBITDA porasla zbog nižih operativnih troškova, iz A1 Hrvatska na upit ističu da su u prvom tromjesečju ostvarili veće prihode i od fiksnih i od mobilnih usluga, kao i da je nastavak izgradnje i modernizacija fiksne i mobilne infrastrukture generirao 19,6 milijuna eura kapitalnih ulaganja, što je 27 posto više nego lani.

“Početak ove godine obilježila je gotovo jednaka tržišna dinamika kao i u posljednjem kvartalu 2021. godine. Shodno tome, A1 Hrvatska uz povećane investicije ostvaruje nastavak trenda pozitivnih ključnih pokazatelja poslovanja. Poremećaji lanaca opskrbe i rast cijena sirovina i čipova, inflacija te cijene energenata imaju sve veći pritisak na poslovanje”, komentiraju iz A1 Hrvatska, čiji su poslovni rezultati objavljeni u Beču, u sklopu rezultata matične A1 Telekom Austria Grupe.

Od ostalih poslovnih pokazatelja za prvo tromjesečje iz te tvrtke iznose da je broj kućanstava koja koriste A1 fiksne usluge povećan za 4,3 posto u odnosu na lanjsko prvo tromjesečje, a porastao je i broj korisnika širokopojasnih priključaka za 8,4 posto te TV usluga za 0,4 posto. Pad broja korisnika fiksne telefonije nastavio se pak i ove godine, i to za 0,7 posto.

I u mobilnom segmentu porastao je broj korisnika uz ugovor, za 6,5 posto, što je utjecalo na rast ukupne mobilne baze korisnika, za 2 posto.

Komentirajući rezultate predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančansky istaknuo je da je nastavak trenda dobrih poslovnih pokazatelja rezultat prilagodbe na promijenjene tržišne uvjete i pravovremenog odgovora na potrebe korisnika.

“Uslijed nepovoljnih ekonomskih uvjeta ulažemo i štedimo još efikasnije. Zahvaljujući pametnom investiranju imamo najveću širokopojasnu fiksnu mrežu temeljenu na optičkom pristupu, s kojom obuhvaćamo 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj, a u iduće dvije godine planiramo dosegnuti ukupno 800 tisuća, što je i velika podrška razvoju gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI)”, naglašava Dvorjančansky.

Pritom podsjeća i da je A1 Hrvatska krajem prošle godine otvorila i najmoderniji regionalni podatkovni centar s fiksnom i mobilnom infrastrukturom te pametnim i ICT rješenjima, čime su, kako poručuje, “pouzdan partner svakom pojedincu, kompaniji i državnoj upravi u njihovoj digitalnoj transformaciji”. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...