sab in bevNajveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev povećao je u srijedu svoju ponudu za najvećeg konkurenta SABMillera s 40 na 42,15 funti po dionici u gotovini, čime je vrijednost britanske tvrtke dosegnula gotovo 68 milijardi funti ili 103,6 milijardi dolara.

AB InBev je priopćio kako vjeruje da će nova ponuda biti privlačna dioničarima SABMillera, te da je razočaran što je britanska tvrtka odbacila prethodne dvije ponude.

Bude li ponuda prihvaćena, bilo bi to najveće preuzimanje jedne britanske kompanije u povijesti i jedno od najskupljih u svijetu.

Spajanjem tih dviju kompanija nastao bi div vrijedan oko 275 milijardi dolara, s obzirom na trenutačnu cijenu dionica ta dva proizvođača piva, a nova mega kompanija imala bi više od 400 brandova i proizvodila trećinu piva u svijetu.

Lani je udjel AB InBeva, proizvođača marki kao što su Budweiser, Stella Artois, Corona i više od 200 drugih brandova, na svjetskom tržištu piva iznosio 21,1 posto. SABMiller, proizvođač brandova kao što su Peroni, Grolsch i Pilsner Urquell, držao je 15 posto tržišta.

Ako se postigne dogovor o povezivanju tih dviju kompanija, u nekim zemljama, kao što su SAD i Kina, regulatori će morati razmotriti ne radi li se o stvaranju monopola na tim tržištima.

Za mnoge analitičare bi to preuzimanje značilo kraj konsolidacije u toj industriji, budući da su velike četiri kompanije AB InBev, SABMiller, Heineken i Carlsberg, već prisutne širom svijeta i proizvode više od polovice piva u svijetu. (SEEbiz.eu/Hina)