Adris grupa, 25 godina nakon privatizacije TDR-a, pokrenula je novi program stjecanja dionica koji će i sadašnjim naraštajima zaposlenika omogućiti sudjelovanje u vlasništvu kompanije.

AdrisNastavljajući jedinstvenu i korisnu tradiciju sudjelovanja zaposlenika u vlasništvu tvrtke, Adris grupa, 25 godina nakon privatizacije TDR-a, pokrenula je novi program stjecanja dionica koji će i sadašnjim naraštajima zaposlenika omogućiti sudjelovanje u vlasništvu kompanije.

Nastavak je to nadasve korisnog iskustva – da oni koji stvaraju vrijednost imaju mogućnost sudjelovanja u odlučivanja o toj vrijednosti.

Sadašnji program obuhvaća zaposlenike tvrtki u sastavu Adris grupe, kojima će se, nakon restrukturiranja, pridružiti i zaposlenici Croatia osiguranja.

Da je posrijedi koristan program i za tvrtku, pokazuju ne samo Adrisova iskustva nego i trendovi u Europskoj uniji. Tako je, primjerice, u usporedbi s 2012., u 2013 godini razina kapitala u vlasništvu zaposlenika porasla za više od 30 posto.

Cijena dionica takvih kompanija porasla je više od cijene dionica onih kompanija koje u svojoj vlasničkoj strukturi nemaju zaposlenike kao dioničare.

Vrijednost pak kompanija koje su uvele neki od oblika participacije zaposlenika raste 3-4 posto brže od ostalih kompanija, dok se uz participativni menadžment taj rast može ubrzati i za 10-15 posto. Istraživanja pokazuju da se zaposlenici-dioničari lakše identificiraju s tvrtkom, da postaju zainteresiraniji za poslovanje, rast i razvoj, te održivost tvrtke.

Takvi zaposlenici motiviraniji su za rad i njihova produktivnost znatno je veće od produktivnosti onih zaposlenika koji nisu dioničari.