cedevita ftd 777Razigrani odjel Istraživanja i razvoja tvrtke Cedevita, baštineći bogatu tradiciju proizvoda koji imaju dodanu vrijednost zbog svojih zdravstvenih benefita, i danas konstantno predstavlja nove trenutke zadovoljstva za svoje potrošače

Brze i stalne promjene, osviješteni i educirani potrošači, visoka dostupnost informacija, brzi razvoj tehnike i tehnologije, samo su neke od karakteristika suvremenog poslovnog svijeta. U takvom okruženju moraš biti izvrstan, imati jedinstven proizvod te potrošačima ponuditi dodatnu, po mogućnosti, željenu vrijednost.

Drugim riječima, kvaliteta, inovativnost i fleksibilnost postali su glavni aduti za postizanje uspješnih rezultata. Stoga, nije teško zaključiti da se rast, proširenje poslovanja i konkurentska prednost može ostvariti samo unapređenjem i razvojem novih proizvoda, proizvodnog procesa i pakiranja.

ScreenShot001Uspješne kompanije to najčešće ostvaruju kroz vlastite istraživačko-razvojne centre ili timove stručnjaka sa zadatkom primjene najnovijih znanstvenih i tehničkih dostignuća.

To nam je u svom uvodnom izlaganju istaknula Nevenka Vrač, rukovoditelj u Istraživanju i razvoju tvrtke Cedevita d.o.o. koja posluje u sklopu Strateškog poslovnog područja Pića Atlantic Grupe.

IDEJA S REZULTATOM
U cijelom procesu moguće je izdvojiti dvije bitne perspektive. I dok je za profesionalca istraživanje i razvoj novog proizvoda kompleksan, kreativan, izuzetno zanimljiv i motivirajući posao, za laika je, s druge strane, to izuzetno kompliciran posao koji iziskuje puno znanja, vještina, strpljenja i vremena. I za jednu i za drugu definiciju može se reći da su točne. Također se može reći da je ustrajnost jedna od bitnih osobina koju mora imati osoba u istraživanju i razvoju.

Općenito se proces razvoja novog proizvoda može podijeliti u tri osnovne faze:
1. Ideja i izrada koncepta novog proizvoda (što želimo?),
2. Laboratorijska faza razvoja i izrada prototipa novog proizvoda (kakav proizvod želimo?),
3. Uvođenje u redovnu proizvodnju i stavljanje na tržište (to je to!).

Prve dvije faze obilježene su svim onim aktivnostima koje najbolje opisuje riječ istraživanje: od ideje, provjere izvedivosti te ideje, traženju rješenja, provedbi pokusa, raznih testiranja boje, okusa, mirisa, određivanja tehnoloških ili procesnih parametara, odabir ambalaže.

Tu je, za većinu proizvoda, i dugotrajno ispitivanje stabilnosti odnosno roka valjanosti proizvoda. Niti jedna od ovih aktivnosti ne može biti preskočena ako se želi imati kvalitetan i siguran proizvod kako bi u zadnjoj fazi mogli reći “to je to” što smo željeli.

Ta očekivanja vezana uz tržište ili potrošača, trendove te uz očekivanja unutar kuće, ponekad je vrlo teško prepoznati, a time i ispuniti. “Katkad se zadatak učini jako kompliciranim, ali uvijek pobijedi znanje, domišljatost, iskustvo i u većini slučajeva rezultat je – na tržištu uspješan proizvod”, pojašnjava Vrač.

GENEZA USPJEHA
Uspješnost kompanije često se procjenjuje upravo prema broju lansiranih novih proizvoda. Isto tako, smatra se da je kompanija uspješna ako se od deset novo lansiranih tri proizvoda održe na tržištu dulje od tri godine i ostvare uspjeh.

Prema broju lansiranih proizvoda i održivosti na tržištu, za neke proizvode Cedevite može se već reći da su “dugovječni”, a kompanija zasigurno pripada grupi onih uspješnih. Jedan od ključnih razloga uspjeha neke kompanije leži u njenim zaposlenicima, što potvrđuju i u Cedeviti ističući kako ključ njihove uspješnosti u velikoj mjeri proizilazi iz istraživačko-razvojnog tima.

Odjel Istraživanja i razvoja Cedevite d.o.o. sa 70% visoko obrazovanog kadra čini 13 zaposlenika, uključujući i direktora Ivana Cerovečkog koji je odgovoran za Istraživačko-razvojni odjel na nivou Strateškog poslovnog područja Pića unutar Atlantic Grupe.

Tim stručnjaka s područja prehrane, nutricionizma, kemije i zdravlja svakodnevno predano radi na unapređenju postojećih i kreiranju novih proizvoda kako bi potrošačima pružili visokokvalitetne i sigurne proizvode.

Znanje, iskustvo i tradicija u proizvodnji dijetetskih proizvoda Cedevite d.o.o. seže još u 1929. godinu.

ScreenShot002Naime, tada je uspješni švicarski poduzetnik Albert Wander na tadašnjoj Borongajskoj cesti sagradio tvornicu “Dr. A. Wander d.d.”, gdje tvrtka i danas posluje.

Bila je to najveća moderna tvornica farmaceutskih i dijetetskih preparata na Balkanu čiji je glavni proizvod bio Ovomaltine, a zapošljavala je 60 radnika.

S obzirom na to da povijesni podaci govore kako je tvornica uspješno širila poslovanje i asortiman proizvoda, sa sigurnošću se može pretpostaviti da je i u to vrijeme egzistirao tim zadužen za istraživanje i razvoj. Bez obzira što se tijekom povijesti vlasnička i organizacijska struktura mijenjala, odjel istraživanja i razvoja uvijek je postojao.

U periodu dok je Cedevita d.o.o., odnosno tadašnji Program prehrane, bio dio Plive, istraživačko-razvojni odjel bio je najbrojniji i činilo ga je 25 zaposlenih.

“Više od 80 godina istraživačko-razvojnog iskustva i tradicije daje nam za pravo da kažemo kako Cedevita ima jedan od najstarijih razvojnih centara na ovom području, čijim zaposlenicima je već u genskoj strukturi unapređenje, inovacija, stvaranje novog i boljeg u skladu s razvojem znanosti”, ističe Vrač govoreći nam o povijesti tvrtke.

Dodaje pritom kako se Atlanticovo preuzimanje Cedevite (provedeno 2001. godine), odrazilo i na poslove istraživanja i razvoja tako što su se ubrzali poslovni procesi, donošenje odluka, a i stručna ekipa je pomlađena. S obzirom na velika ulaganja u obrazovanje, tehniku i opremu, rezultat je da se nove svježe ideje realiziraju brže i kvalitetnije.

VITAMINSKI NAPITAK
Kreativnost, strast i velika motivacija karakteriziraju odjel istraživanja i razvoja Cedevite. Dokaz tome su brojni proizvodi koji su već desetljećima na raspolaganju potrošačima, a svakako jedan od najpoznatijih i najuspješnijih je Cedevita vitaminski napitak koja je obilježila život ne samo zaposlenika već i mnogih generacija, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

BomboniPriča o Cedeviti počinje 1969. godine kada je izrađena prva receptura, dok je redovna proizvodnja započela 1970. godine.

Prva Cedevita bila je farmaceutski proizvod i prodavala se u ljekarnama, u staklenoj bočici, pakirana zajedno s mjericom za doziranje.

Sukladno s razvojem znanosti, formulacija se kontinuirano usavršavala, a sastav i količine vitamina prilagođavali znanstvenim preporukama, s vremenom se “dotjeruje” organoleptika proizvoda, usavršava okus, ugrađuju prirodne arome i boje, pazi na kvalitetu sirovina te se nastoje poštivati zahtjevi i očekivanja potrošača.

“Proizvod ide u korak s vremenom. Od nastanka pa do danas, Cedevitu obilježava devet neophodnih vitamina s osnovnom namjenom nadoknade vitamina u cilju očuvanja zdravlja. To znači da Cedevita od samog početka ima tradicionalno isti cilj – biti zdravi i organizmu koristan napitak”, kaže Vrač.

Iako je od samog početka Cedevita dobro prihvaćena od strane potrošača, vrlo rano je shvaćena potreba komunikacije s potrošačima i uvažavanje njihovih zahtjeva. Upravo kao odgovori na zahtjeve potrošača razvile su se Cedevita light, kids i sport namijenjene posebnim kategorijama potrošača: dijabetičarima, djeci i sportašima.

Pored najprodavanijih okusa naranče i limuna, brojni novi okusi – grejp, limeta, mandarina, šumsko voće, breskva, jabuka, brusnica, crvena naranča ili najnoviji okus bazga i limun – bili su upravo odgovori na želje potrošača.

Jednostavno, s Cedevitom se tradicionalno veže i voćno osvježenje. U korak s trendovima tržišta, koordinator Mladen Zebec, tehnolozi Matea Šegović i Dina Vuglec-Dmitrašinović za potrošače su pripremili novo iznenađenje koje uskoro izlazi na tržište.

“Niti ovaj put nije bilo lako”, kaže Zebec, “ali nakon što smo riješili naš 2 u 1, pomirili nepomirljivo, tj. spakirali Cedevitu osjetljivu na vlagu i vodu zajedno s vodom i lansirali Cedevitu GO!, sve nam se čini jednostavnije”.

EKSTENZIJE I BRENDOVI
Upravo je projekt Cedevita GO! bio osobito izazovan. “Kao rukovoditelj Istraživanja i razvoja uključena sam u sve projekte i veseli me svaki moj i najmanji doprinos u realizaciji jer moje gotovo tridesetogodišnje istraživačko iskustvo često ‘olakša život’ mlađim kolegama. Početna znanja s područja ispitivanja stabilnosti proizvoda u mnogome su mi kasnije pomogla u razvoju formulacija Cedevita napitaka, a na projekt Cedevita GO! sam posebno ponosna”, navodi Vrač te dodaje kako su ovaj projekt obilježili periodi velikih i malih koraka, višegodišnji uporni rad i entuzijazam malog tima stručnjaka.

Rezultat je Cedevita GO! kao jedinstveno rješenje ne samo na hrvatskom već i na svjetskom tržištu – inovativni oblik pakiranja i primjene.

Važan dio asortimana Cedevite čine i komprimirani bomboni. Najstarijoj liniji bombona Pepermint, godinu dana nakon prve proizvodnje Cedevita napitka, pridružen je Cedevita bombon s devet vitamina okusa naranče. Kasnije je asortiman proširen novim okusima.

Uz već dugovječne bombone Rondo C i Vau Vau prošle godine je kategoriji pridružen Puc Puc pucketavi prah, veliki izazov sa strane razvoja i recepture. Za taj je projekt bila zadužena tehnolog Matea Volarić jer je, kao najmlađem članu tima, upravo njoj bilo najlakše anticipirati što djeca žele s obzirom na to da još uvijek posjeduje razigranu dječju maštu što se kod razvoja bombona pokazalo neophodnim, uz osmijeh ističe rukovoditeljica odjela Nevenka Vrač.

Puc Puc koncept je bio pun pogodak te je na tržištu izuzetno dobro prihvaćen, pogotovo od strane onih najzahtjevnijih, najmlađih potrošača. Dio proizvodne tradicije Cedevite čini i segment čajeva. Povijest Cedevita čajeva seže u pedesete godine prošlog stoljeća i gotovo je nemoguće nabrojiti sve formulacije i kombinacije okusa koje su tijekom tog vremena predstavljene tržištu.

Prošle sezone, tehnolog na području čajeva, Petra Mihalić, pokazala je svoje izuzetne kreativne sposobnosti razvojem Zelenog čaja s đumbirom. Uspješno ukomponirani specifični okusi zelenog čaja i đumbira, pažljivo definirana kvaliteta svake komponente, kao i postupak pripreme i obrade, rezultirali su izvrsnim organoleptičkim svojstvima čaja i dobrom prihvaćenošću sa strane potrošača.

Srodna paleta Cedevita čajevima su čajevi Naturavita, među kojima je najpoznatiji Uvin H. S obzirom na to da se tu radi o čajevima koji u svom sastavu imaju biljke s ljekovitim svojstvima, tehnolog Sunčana Grgurić tu najbolje iskazuje svoje farmaceutske vještine.

ScreenShot003Njen zdravstveni pristup izuzetno je važan za proizvode iz kategorije posebne prehrambene ili medicinske namjene, a koje Cedevita radi za Fidifarm, članicu Atlantic grupe.

“Sa zadovoljstvom radim proizvode koji u malim količinama doprinose očuvanju zdravlja. Iako sam završila farmaciju i sanjala da ću raditi proizvode koji liječe, ovo mi je draže jer radim proizvode koji sprečavaju ili odgađaju neželjeno, a k tome još su i ukusni, što kod lijekova nije slučaj”, ponosno ističe Grgurić.

I TO NIJE SVE
Kako je i uvodno rečeno, svaka dobro osmišljena ideja za novi proizvod zahtijeva studiozan i mukotrpan rad ne samo pojedinca tehnologa već i čitavog tima. Posebnu ulogu u razvoju novog proizvoda imaju tehničari Ljiljana Kuk, Orjana Rakić i Dražen Pustaj.

Bezbrojne pokuse koje provedu, strpljenje, iskustvo i majstorska vještina u izradi redovito rezultiraju u proizvodu kakvog su u odjelu početno zamislili i poželjeli.
I kako reklama kaže “i to nije sve” – razvoj proizvoda usporedo prati i razvoj ambalaže.

Opremljenost prehrambenog proizvoda jedan je od presudnih faktora kvalitete, a o ambalaži često ovisi uspjeh proizvoda na tržištu. Rad na području ambalaže vrlo je kompleksan te je za njegovo izvršenje neophodno vladati specifičnim znanjima i iskustvom.

Ambalažu u Cedevitinom odjelu Istraživanja i razvoja najčešće dijele na kontaktnu, komercijalnu i transportnu, a taj je posao dodijeljen rukovoditelju ambalaže Lidiji Paradžik i tehničarki Tihani Brekalo.

I kako na kraju zaključiti? Možemo sa sigurnošću ustvrditi kako je nekoliko desetljeća istraživačkog rada, znanja, iskustva, stalnog ulaganja, brige i odgovornosti prema potrošačima i vjernosti stvorilo Cedevita proizvode, Cedevita kvalitetu i Cedevita tradiciju, kako u proizvodima, tako i u istraživačko-razvojnoj djelatnosti.