Pomurske mljekare su pred slomom. Zbog problema sa likvidnosti dobavljačima mlijeka nisu plaćale nekoliko mjeseci, a samo nekoliko dana prije sastanka s bankama, koji bi trebao biti ovog petka, vlasnici (većinom zadruge i poljoprivrednici) smijenili su članove Nadzornog odbora i imenovali nove.

Najvjerojatnije slijedi smjena direktora Dušana Lanščaka (nekadašnjeg direktora PPM Tuzla), koji je na tom položaju dvije godine. “Očekujem da će banke sačuvati zdrav razum i povjerenje upravi kompanije. Direktor Lanščak koji je neprestano razgovarao s bankama, mora ostati, inače će mljekara bankrotirati”, kaže svrgnuti predsjednik Nadzornog odbora Pomurskih mlekarni Franc Kučan, izvještava ljubljanski Dnevnik.

Kučan smatra da su članovi Nadzornog odbora zamijenjeni, jer su nedavno podnijeli krivičnu prijavu protiv bivše direktorice Pomurske mljekarne Bernardke Hlebič. Nju kritiziraju za rasipno upravljanje, jer je kupovala mašine koje su kasnije stale, a kompanija je na taj način uronila u probleme s likvidnošću.

Mljekara iz Murske Sobote ima, prema Kučanu, 7,8 milijuna eura kredita, oko 8 milijuna eura duga dobavljačima i nekoliko milijuna potraživanja. (SEEbiz)