Agrokor konsolidira vlasništvo u svojim tvrtkama

Nakon što su nedavno isplaćeni dioničari Japetića i dionice preknjižene na Konzum, u Srbiji je u tijeku javna ponuda za otkup dionica Kikindskog mlina

Agrokor u pojedinim svojim kompanijama želi konsolidirati vlasništvo, stoga se u tvrtkama iz koncerna provodi isplata manjinskih dioničara, potvrđeno je iz koncerna.

S obzirom na aktualne cijene dionica, moglo bi se reći da je odabrano pravo vrijeme za konsolidaciju vlasničke strukture.

Tako je krajem kolovoza provedena isplata malih dioničara Japetića iz Jastrebarskog, a dionice su preknjižene na glavnog dioničara, Konzum.

Ovoga tjedna u srbijanskim je medijima objavljena javna ponuda za preuzimanje preostalih dionica Kikindskog mlina, u kojem Agrokor preko svojih tvrtki Dijamant i Frikom drži 96,67 posto dionica.

Kikindski mlin u većinskom je vlasništvu Agrokora od 2006., no dokupom dionica na Beogradskoj burzi udjel je postupno povećavan.

U javnoj ponudi koja traje do 28. rujna preostale dionice Kikindskog mlina Frikom i Dijamant plaćat će po 30.000 dinara. Inače, tržišna kapitalizacija Kikindskog mlina iznosi oko 980 milijuna dinara što je oko 9,3 milijuna eura.

Prema pisanju srbijanskih medija Kikindski mlin je u 2009. ostvario 1,4 milijarde dinara prihoda što je rast od 28,6 posto u odnosu na 2008. godinu, dok je neto dobit drastično smanjena sa 46,5 na 1,3 milijuna dinara. Kikindski mlin jedan je od najvećih otkupljivača pšenice u Srbiji. (Bankamagazin)