Regulator tržišta kapitala (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga – HANFA) obustavio je postupak protiv Agrokora pa koncern ne mora objaviti 800 milijuna kuna vrijednu ponudu za Belje.

Hanfa je u rješenju koje je objavila u četvrtak opširno obrazložila postupak ispitivanja svjedoka koji je Hanfa morala provesti i prikupljanja dodatne dokumentacije.

To je uostalom naložio i Visoki upravni sud koji je u srpnju poništio prijašnje Hanfino rješenje. Stoga je regulator ispitao sve svjedoke iz Agrokora, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Vlade koji su tada sudjelovali u privatizaciji Belja.

Regulator je ponovio cijeli proces istrage i zaključio kako Agrokor i ne mora objaviti ponudu za preuzimanje Belja jer nije zajednički djelovao s Hrvatskim fondom za privatizaciju.

Agrokoru je u korist išlo i stupanje na snagu novoga Zakona o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD) u studenome 2007. godine. Naime, Agrokor je 12. rujna 2007. povećao temeljni kapital Belja za 2,7 milijuna dionica nakon što je prije toga proveo preuzimanje.

Prema ZPDD-u iz 2002. godine, svako povećanje od pet posto unutar 18 mjeseci od provedenog preuzimanja značilo je i objavu nove ponude za preuzimanje. No, budući da je u studenome 2007. stupio na snagu novi zakon o preuzimanju dioničkih društava, za Agrokor i HFP nije mogla nastati obveza preuzimanja, smatra Hanfa jer te odredbe u tom zakonu nije bilo. (Poslovni.hr)