Amazon ostvario rekordnu dobit, cijena dionice pala

Prodaja e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 56,6 milijardi dolara, što je 29 posto više nego u istom lanjskom razdoblju

Tehnološki div Amazon.com u trećem je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,9 milijardi dolara, a premda je ostvario i snažan rast prihoda, cijena dionice tvrtke oštro je pala zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljnjeg rasta.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvješću, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 56,6 milijardi dolara, što je 29 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je dobit dosegnula rekordnih 2,9 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 256 milijuna. To je već četvrti kvartal zaredom kako je zarada te kompanije sa sjedištem u Seattleu veća od milijardu dolara.

U poslovanju ‘cloud’ uslugama, Amazon Web Services, prodaja je porasla 46 posto na godišnjoj razini, na 6,7 milijardi dolara. Amazon također privlači sve više novca od oglašavanja, pa je prihod odjela ‘drugih kategorija’, što uključuje oglašavanje, skočio za više od 120 posto na godišnjoj razini, na 2,5 milijardi dolara.

Maloprodaja u Sjevernoj Americi također daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju porasla za 10 posto na godišnjoj razini, na 29 milijardi dolara. Većina toga ostvarena je online prodajom, no nisu zanemarivi ni prohodi od prodaje u tradicionalnim trgovinama, 4,2 milijarde dolara, što je uglavnom povezano s trgovačkim lancem Whole Foods, kojega je Amazon lani preuzeo.

No, u području online prodaje Amazon je suočen sa sve većom konkurencijom, s obzirom da i ostali trgovci na malo, uključujući najveći američki trgovački lanac Walmart, sve više ulažu u taj način prodaje.

Unatoč snažnom rastu dobiti i prihoda, cijena dionice Amazona pala je u četvrtak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 3 posto. Posljedica je to slabijih nego što su analitičari očekivali procjena o rezultatima u tekućem tromjesečju.

Tako poslovodstvo Amazona procjenjuje da će u četvrtom kvartalu ove godine njegova prodaja iznositi između 66,5 i 72,5 milijardi dolara, što bi bio rast između 10 i 20 posto na godišnjoj razini, dok je u proteklom kvartalu taj rast iznosio 29 posto.

Prethodni članakRusija i hipermarketi Real nagrizli prihode njemačkog Metroa
Sljedeći članakKošarica najvećeg broja kupaca u drogerijama 200 kn