Digitalni alati kojima se sve više koristimo te njihova umreženost u velikoj mjeri diktira i strategije trgovaca. Trgovci su odavno primijetili da prodaja raste ukoliko kupac dobije ono što želi, a digitalna rješenja upravo to i omogućavaju

Postoje digitalne inovacije u trgovini koje se upravo sada događaju. Neke od njih imaju ogroman potencijal da promijene današnji svijet. Sljedećih šest inovacija će zasigurno utjecati na našu budućnost i promijeniti naše ponašanje i način našega života.

Društvu je trebalo 15-20 godina da se u potpunosti preobrazi. Krenuvši od kompletno offline društva slobodno se može reći da smo postali online društvo sastavljeno od jedinki čiju svakodnevicu u velikom dijelu čini i digitalni svijet. U svijetu trgovine se priča o takozvanom “umreženom kupcu”.

Digitalni alati kojima se sve više koristimo te njihova umreženost u velikoj mjeri diktira i strategije trgovaca.

ScreenShot001Trgovci su odavno primijetili da prodaja raste ukoliko kupac dobije upravo ono što i želi. Nije začuđujuće da su i u trgovini gotovo sve inovacije proteklih 15-ak godina vezane za digitalni svijet.

Ako promatramo današnju aktualnu situaciju lako možemo primijetiti da se upravo događaju vrlo interesantne inovacije u trgovini. Neke od njih imaju potencijal da promjene svijet. Ovih šest svakako možemo smatrati najzanimljivijima:

1. GOOGLE NAOČALE
1Same naočale nisu nešto posebno, ali ono što ovoj inovaciji pridaje ogromno značenje za budućnost je stalna prisutnost interneta.

Kroz ovakav koncept online naočala gubi se granica između realnosti i virtualnosti. U svakom trenutku su nam dostupne sve informacije s interneta. Potencijal ove tehnologije u trgovini i u svakodnevnom životu je ogroman.

U ovom trenutku je ova tehnologija još uvijek na početku i sigurno će proći još neko vrijeme dok se ne počne koristiti. Porast proizvođača u ovom segmentu (neki od njih su Sony, ORA, Atheer Labs, JINS, itd.), jasno pokazuje da je potencijal sve veći. Međutim, već se pokazuju tendencije da prva skupina korisnika pripada usko specijaliziranim i proizvodnim tvrtkama.

U trgovini bi prvi korisnici mogli biti sami djelatnici trgovaca. Današnji bi se tableti i PC računala, koje djelatnici koriste za dobivanje informacija za savjetovanje kupaca, uskoro mogli zamijeniti s ovakvim naočalama.

2. DPD “FOLLOW MY PARCEL”
2Kod ove inovacije radi se o korištenju mobitela s instaliranom aplikacijom “Follow my Parcel”. Ova aplikacija omogućuje korisniku da prati “real time”, znači uživo, gdje mu se nalazi isporuka.

Brojna istraživanja su pokazala da bi kupci daleko više kupovali online kad bi bili sigurniji da će kupljenu robu i dobiti.

Više od 75% kupaca doživljava vrijeme čekanja na isporuku svoje online narudžbe kao vrlo neugodnu.

A najčešće navedeni razlog je neizvjesnost: “Je li moja narudžba zbilja prošla?”, “Da me nije netko prevario?”. I slično. Praćenje narudžbe odnosno isporuke uživo eliminira sve ove strahove te je za očekivati da će pozitivno utjecati na rast korištenja online trgovina.

3. NARUDŽBE U STARBUCKSU PUTEM MOBITELA
Ova inovativna mobilna aplikacija omogućuje kupcima da prije posjete kafeu naruče svoje piće koje će po dolasku i preuzeti.

3Narudžbe su naravno moguće i u samom kafeu dok čekate u redu da vas posluže.

Efekti ovakvih aplikacija su ogromni. Starbucks je ubrzo nakon uvođenja uspio povećati broj transakcija kreiranih na mobilnom uređaju za čak 11%.

Uz to ide i pozitivan efekt smanjenja reda u kojemu se čeka na narudžbu. Ova je tehnologija tipičan primjer razdvajanja procesa naručivanja i preuzimanja odnosno plaćanja.

Kroz razdvajanje ovog procesa nastaju efekti optimiziranja i povećanja prodaje. Sa sigurnošću možemo reći kako će se u bliskoj budućnosti pojaviti sve veći broj ideja koje koristi upravo mobilni svijet za implementiranje podjele procesa kupovine.

4. PAYPAL “PLATI ZA STOLOM”
Kao što prethodna inovacija optimizira proces naručivanja tako ova inovacija iz kuće PayPal optimizira proces plaćanja.

4Samo plaćanje, bilo da se događa u samoj trgovini ili online, do sada je bilo “mono” karaktera. “Mono” karakter možemo objasniti kao “Jedan kupac = plaćanje jedne transakcije”. PayPal kreće kao prvi putem podjele jedne transakcije na više sudionika u procesu plaćanja.

S njihovom mobilnom aplikacijom “Pay at table” moguće je podijeliti jedan račun u restoranu na više osoba. Ali nije samo podjela računa fokus ove inovacije.

Postoji još jedan ogroman efekt. Radi se naime o završetku restoranske transakcije bez involviranja konobara. Moglo bi se čak reći “Self Check Out” za restoran.

S pritiskom samo jedne tipke na mobilnom telefonu možete platiti kompletnu transakciju u restoranu bez da čekate konobara.

5. NAMJEŠTAJ KOJI PUNI MOBITEL I POKRETNA ISPORUKA (ROAM DELIVERY)
Nije samo da se procesi u trgovini mijenjaju te da su podložni inovacijama. Druga sfera inovacija su sami proizvodi koji se prodaju. I na ovom polju se mogu identificirati inovacije koje zasigurno mijenjaju našu budućnost.

5Najbolji primjer je IKEA. Sredinom 2015. IKEA počinje s isporukom namještaja koji u sebi sadrži bežične punjače mobitela.

Možemo očekivati da ova ideja dodatno i snažno gura korištenje mobilnih uređaja i tableta.

Vrlo je ugodno ako nikada više ne morate razmišljati o tome je li vam mobitel pun ili nije. Ideja koja na sličan način utječe na gubljenje granice između online i offline svijeta je i pokretna isporuka.

Kod pokretne isporuke ili po nazivu proizvođača “roam delivery”, radi se o isporuci naručenih proizvoda na lokaciju koja se kreće. Naime, do sada ste naručivali online i primali isporuku na vašu adresu. Preduvjet je bila fiksna adresa. S roam delivery nastaje servisna usluga pri kojoj ne morate imati fiksnu adresu za isporuku.

ScreenShot002Sredinom 2014. Volvo je pokrenuo prvi pilot ove inovacije. Neovisno o tome gdje se nalazite vaša narudžba se isporučuje direktno u vaš auto.

Logistička tvrtka koja vrši isporuku ima “digitalni ključ” vašeg Volva tako da je i sama isporuka osigurana. Ove inovacije su pokazatelji da su granice između online i offline svjetova sve tanje te da uskoro neće biti razloga zašto negdje ne možete biti umreženi.

6. ISPORUKA PRIJE NARUDŽBE – AMAZON
Vrhunac inovacija koji još uvijek zvuči kao čista znanstvena fantastika je Amazonova isporuka prije narudžbe. Koristeći se povijesnim i statističkim podacima ova tehnologija kalkulira vjerojatnost sljedeće narudžbe jednog kupca.

6Nakon što je vjerojatnost određena, buduća narudžba se pakira i šalje na lokaciju najbližeg distribucijskog centra.

Pripremljeni proizvodi potom čekaju dok sama narudžba i realno ne stigne. Kako je sve već spremno sama isporuka je potom vrlo brza.

Kako Amazon u ovoj tehnologiji očekuje znatne prednosti u odnosu na konkurenciju već su pokrenuli proces patentiranja u Americi pod nazivom “Anticipatory package shipping”.

Neke od ovih inovacija doista zvuče kao znanstvena fantastika, ali sve su već dio našeg života te ga polako mijenjaju. Neće još dugo potrajati i promjene će biti i veće nego što danas možemo zamisliti.

Darko Pavić
CEO Service Plus Group
darko.pavic@serviceplus-it.com
Service Plus Logo