Promet neovisnih trgovaca širom svijeta premašio je za šoping vikend na Amazonovoj platformi 4,8 milijardi dolara, poskočivši više od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, objavio je američki internetski div.

Više od 71 tisuće malih i srednjih poduzeća diljem svijeta ostvarilo je promet veći od 100 tisuća dolara, navodi Amazon. Kompanija nije objavila podatke za SAD niti vlastite rezultate na Crni petak i na Kibernetički ponedjeljak, rekavši samo da je promet za šoping vikend bio najveći otkada je uvedena ta manifestacija.

Najnovije procjene sektora pokazale su da je promet na Kibernetički ponedjeljak dosegnuo 11,4 milijardi dolara, najviše otkada je otvorena mogućnost kupnje online. Razlog su koronaograničenja koja su zadržala potrošače kod kuće pa su blagdansku kupovinu obavljali na internetu.

Procjena tvrtke Adobe Analytics pokazuje da bi se mogao kretati u rasponu od 10,8 do 11,4 milijarde dolara. Dosada se procjenjivalo da će dosegnuti 12,7 milijardi dolara.

Trgovci na malo pokušavaju nadoknaditi gubitke prouzročene zatvaranjem fizičkih trgovina, a promet za šoping vikend bio je velik unatoč gotovo dvomjesečnom razdoblju povoljnih ponuda koje je u listopadu otvorio Amazon manifestacijom Prime Day, napominje Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!