U Ministarstvu poljoprivrede u utorak je održan sastanak s  proizvođačima mlijeka, otkupljivačima i proizvođačkim organizacijama o uredbi Europske komisije (EK) o redukciji proizvodnje mlijeka koja je stupila na snagu početkom tjedna.

mlijeko-redukcija-midiPomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić nakon sastanka je izjavio kako su proizvođači upoznati s detaljima uredbe koja se odnosi na potpore proizvođačima za smanjenje isporuke mlijeka.

Ponovio je kako cilj Ministarstva nije smanjenje proizvodnje već zaustavljanje negativnog trenda te su se na sastancima vijeća ministara predstavnici Ministarstva zalagali za interventnu mjeru pomoći sektoru mlijeka, tj. da se omotnica u vrijednosti 500 milijuna eura usmjeri na interventnu mjeru pomoći.

No interes pojedinih članica bio je smanjiti proizvodnju pa je EK odlučila da dio omotnice od 150 milijuna eura bude namijenjen kao mjera pomoći proizvođačima za smanjenje isporuke mlijeka.

Karalić je kazao kako je korištenje ove mjere omogućeno i našim proizvođačima što im je na današnjem sastanku i detaljno prezentirano.

Rokovi za prijavu na ovu mjeru su vrlo kratki, do 21. rujna, rekao je Karalić napominjući kako je mjera dobrovoljna i teško se može predvidjeti koliko bi se proizvođača moglo javiti.

Davor Blažić iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka mišljenja je kako će za ovu mjeru biti mali interes. Upozorio je na teško stanje u sektoru mlijeka navodeći kako proizvodimo 500 milijuna litara mlijeka, a potrebe su nam 900 milijuna litara te kako smo jedina članica EU koja nema mlijeka za svoje potrebe. Alarmantan je i podatak kako je u Hrvatskoj trenutačno 7.200 proizvođača mlijeka, a 2003. ih je bilo 65 tisuća.

Predsjednica udruženja prerađivača mlijeka CroMilk Rašeljka Maras je istaknula kako je “svaka mjera koja potiče smanjenje proizvodnje u našoj zemlji nešto što se ne bi smjelo događati.”

“Trebamo razmišljati o poticanju proizvodnje i dugoročnoj strategiji kako povećati broj krava i proizvodnju”, istaknula je Maras.

“Proizvodimo jedva 60 posto mlijeka za vlastite potrebe, a istovremeno imamo navalu u trgovačke lance proizvoda po dampinškim cijenama iz izvoza, iz te iste Europe u kojoj se potiče smanjenje proizvodnje. To je pravi problem mljekarskog sektora”, rekla je. (lider.media/Hina)