anton-balazic-predsjednik-uprave-mercator-grupeNadzorni odbor Mercatora d.d. na današnjoj je sjednici za novog predsjednika Uprave imenovao Tonija Balažiča koji će upravljanje društvom preuzeti 1. lipnja 2012. godine, priopćeno je iz Mercatora.

Anton Balažič je svoju poslovnu karijeru započeo u kompaniji Spem d.o.o. kao direktor za projekte i  razvoj, a njegova su zaduženja uključivala razvoj specifičnih znanja i iskustava te poslovanje u Sloveniji i međunarodnim podružnicama kompanije.

Tijekom razdoblja provedenog u Spemu Anton je ustanovio i slovensku podružnicu Londonske škole za odnose s javnošću (LSPR), istovremeno postavši njezin prvi direktor.

Nakon toga je prešao u Petrol, i to na mjesto direktora marketinga (u razdoblju između 1999. i 2006. godine).

Osim što je zaslužan za uspostavljanje suvremene marketinške funkcije i strategije u Petrolu, bio je zadužen i za planiranje marketinških aktivnosti svih kompanija unutar grupacije Petrol u Sloveniji i zemljama jugoistočne Europe, njihovu provedbu i mjerenje njihove uspješnosti.

Iz Petrola je prešao međunarodnu konzultantsku kuću A.T. Kearney, na mjesto savjetnika za pitanja energetike i robe široke potrošnje. Osim toga, bio je odgovoran i za marketinške aktivnosti kompanije u jugoistočnoj Europi.

Godine 2007. postao je glavni izvršni direktor kompanije Fructal te je uspješno sanirao. Kompanija je počela bilježiti dobit, zaustavljen je četverogodišnji pad u prometu te ponovno uspostavljena reputacija kompanije u Sloveniji i zemljama jugoistočne Europe, što je potvrđeno i nizom nagrada te istraživačkih studija.

Godine 2010. došao je na čelo grupacije Žito te kompanije Žito d.d., i to na mjesto predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora.

Tijekom sljedeće dvije godine uspješno je uveo jedinstven poslovni model, zahvaljujući kojem se kompanija usredotočila na ključne grupe proizvoda te je, usprkos nezavidnim uvjetima na tržištu, padu kupovne moći i slaboj likvidnosti cjelokupne slovenske ekonomije, uspješno ostvarila ciljeve prve faze implementacije strategije Žita – racionaliziranje resursa, ekonomičnost, unutarnja tržišna konsolidacija i rast.

Kao glavni izvršni direktor Žita Balažič je pružio podršku slovenskoj poljoprivredno-prerađivačkoj industriji, posebice kao predsjedavajući sekcije mlinara i pekara slovenske komore za poljoprivredu i prehrambenu industriju. Usto, čelni je čovjek zadužen za promociju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda unutar sekcije za promociju.

Anton Balažič rođen je u Mariboru 8. kolovoza 1973., a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru. Godine 2005. magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) u poslovnoj školi IEDC-Bled School of Management.