Vrijednosna prodaja kategorije iznosi 129 milijuna kuna što je za 1,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je količinski rast viši za 1,7%

Popularan i konzumiran diljem svijeta, na ovom blagotvornom toplom napitku navodno da možemo zahvaliti pukoj slučajnosti.

Naime, prema znanoj legendi čaj je 2737. prije nove ere otkrio kineski car Shen-Nong koji je iz opreza i zdravstvene preventive uvijek zahtijevao da se sva voda za piće obavezno prokuha.

Tako je jednom prilikom dok je bio u lovu u njegovu posudu s prokuhanom vodom vjetar donio list čaja koji je vodi dao poseban miris, boju i aromu, što je nakon kušanja cara potpuno oduševilo. Tako je, eto, barem prema toj legendi,  otkriven čaj.

Kolijevka čaja, Kina, izvor je naravno i njegova imena, no zbog različitih kineskih dijalekata i čitanja njegova simbola danas ga neki poznaju kao “te” odnosno na engleskom “tea” ili “thé” na francuskom, dok je kod nas riječ čaj derivirana od cha, odnosno chai što su na ovim prostorima pak proširili Perzijanci.

Zahvaljujući Perzijancima čaj na hrvatskom možemo naručiti u velikom broju zemalja istočne Europe, Azije i Bliskog Istoka jer ime za čaj na svim jezicima tih zemalja zvuči veoma slično.

Čaj se inače temelji na čajevcu, biljci koju botaničari nazivaju Thea Camellia pri čemu dominiraju dvije sorte: Camellia sinensis (kineska sorta) i Camemellia assamica (Indija i Šri Lanka).

Kineska sorta raste do visine od 3 do 4 m, ima manje nazubljene listove i najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, a može podnijeti i mraz.

Camemellia assamica, pak, može narasti i do 30 metara. Istini za volju ovako visoko drveće nije moguće naći na plantažama čaja gdje se stalnim podsijecanjem tijekom berbi visina održava na 1 do 2 metra.

Specifičnost ove biljke su veliki i glatki listovi te otpor na visoke temperature do iznad 40°C. Naime, biljka čaja mnogo je otpornija od kakaovca, što je omogućilo čaju znatno veću rasprostranjenost uzgoja od kultura kave.

Postoje tisuće vrsta čajeva, no ono što je bitno je da su sve jednako vrijedne i da kod svih postoje blagotvorno dokazani učinci na zdravlje čovjeka.

RAST U SVAKOM POGLEDU
Čaj se prodaje u raznim pakiranjima i različitim oblicima te stupnjevima tehnološke dorade, a u zadnjih 12 mjeseci (prosinac 2011. – studeni 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, specijaliziranih trgovina, ljekarni i diskontnih objekata) prodano je 599 tona čajeva, što je za 1,7% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, vrijednosna prodaja iznosila je 129 milijuna kuna što je za 1,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kategorija uključuje sve proizvode za pripremu čajnih napitaka, sve vrste čajeva: pakirane čajeve, čajeve u filter vrećicama, instant čajeve (bez obzira jesu li za djecu, odrasle, medicinski, dijetni, …), ali ne uključuje ledene čajeve.

U zadnjih godinu dana, najveći količinski udio u prodaji imaju čajevi u filter vrećicama, što iznosi 85,6%, slijede instant čajevi s 10,5%, te čajevi u rinfuzi s 3,9%.

Analizirajući čajeve s obzirom na svrhu primjene najviše se kupuju regularni čajevi (85,8%), zatim čajevi za bebe (7,8%) i na kraju medicinski čajevi (6,4%).

SEZONALNA KATEGORIJA
Prodaja po kanalima ne pokazuje neka prevelika iznenađenja. Najvažniji formati za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 40% ukupnih količina, slijede hipermarketi (iznad 2500 m2) s 24%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 18%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 13%, te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 5%.

Na tržištu već godinama dominiraju domaći proizvođači čajeva. To su Franck (Franck, Gloria), Cedevita (Cedevita, Naturavita), Podravka (Podravka, Ciciban, Lino), Agristar (Agristar), a od stranih najprodavaniji su Hipp (Hipp, Bebivita – isključivo ‘baby’) te Milford.

Bitno je spomenuti i trgovačke robne marke čija je količinska prodaja u zadnjih godinu dana (u odnosu na isto razdoblje prošle godine) porasla za respektabilnih 26%.

Gledajući sezonalnost kategorije, nije začuđujući podatak da se u zimskim mjesecima proda 35% više čajeva nego u ljetnom periodu.

Ima ljudi koji uživaju u ispijanju vruće šalice čaja, no ima i onih drugih poput mene kojima je čaj sinonim za bolest, pa tako evo jedna poruka za takve:

Čaj ujutro budi, u podne opušta, navečer umiruje, zimi grije, ljeti smanjuje znojenje…pa ako ste se pitali kada je dobro piti čaj, odgovor je – uvijek.

Milanka Ćorić, Analitičar