Atlantic-grupa-midiAtlantic Grupa ugovorila je povoljniji kreditni aranžman u kojem EBRD s partnerskim bankama sudjeluje sa 146 milijuna eura a IFC s 38 milijuna eura.

Dodatno, EBRD u paralelnom bilateralnom kreditu za investiciju u Novoj Gradišci sudjeluje sa 7,5 milijuna eura.

Atlantic Grupa je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) potpisala ugovore o izmjeni uvjeta kreditiranja, kojima su definirani povoljniji financijski uvjeti za ukupni kreditni paket u iznosu od 191,5 milijuna eura te je produljena ročnost kreditiranja za dvije godine, do 2021. godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Atlantic Grupe.

“Novi aranžman rezultat je kontinuiranog ispunjavanja svih dosadašnjih preuzetih obaveza, promišljene strategije te uspješnih poslovnih rezultata na temelju kojih Atlantic Grupa potvrđuje još snažnije povjerenje financijske zajednice u Hrvatskoj i inozemstvu”, navodi se u priopćenju.

Aranžman, kako se objašnjava, podrazumijeva sindicirani kredit EBRD-a i partnerskih komercijalnih banka, kredit IFC-a (članica grupe Svjetska banka) te paralelni bilateralni kredit EBRD-a za financiranje investicije u izgradnju i opremanje suvremene tvornice za proizvodnju proteinskih pločica u Novoj Gradišci.

Ukupni ugovoreni kreditni paket iznosi 191,5 milijuna eura, od čega EBRD s partnerskim bankama iz grupacija Erste Banke, Raiffeisen Banke, Sberbanke i Unicredit Banke sudjeluje sa 146 milijuna eura, IFC sudjeluje s 38 milijuna eura, dok EBRD u paralelnom bilateralnom kreditu za investiciju u Novoj Gradišci sudjeluje sa 7,5 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Kako ističu iz Atlantic Grupe, u odnosu na financiranje akvizicije Droge Kolinske 2010. i refinanciranje 2012. godine, posljednjim izmjenama dodatno je smanjena procjena rizičnosti ulaganja te su stečeni uvjeti za ugovaranje značajno povoljnijeg kreditnog aranžmana.

“Atlantic Grupa je ovim aranžmanom ponovno pokazala kako uživa opravdano povjerenje međunarodnih razvojnih institucija i financijske zajednice, koji su i u izazovnim uvjetima i nepovoljnom okruženju spremni podržati kompanije i projekte koji pokazuju odgovornost, strategiju, proaktivnost i perspektivu”, kazao je predsjednik Uprave tvrtke Emil Tedeschi.

U priopćenju se prenosi i izjava direktora sektora industrije, trgovine i poljoprivrede EBRD-a Gillesa Mettetala kako ugovor pokazuje njihovu kontinuiranu posvećenost Atlantic Grupi i njenim planovima širenja poslovanja kroz organski rast i akvizicije.

“Atlantic Grupa je dugogodišnji partner EBRD-a i pionir korporativnog upravljanja i transparentnosti, što je pokazala i uključivanjem u GRI (Global Reporting Initiative). Kompaniji predviđamo svijetlu perspektivu na domaćem jednako kao i na međunarodnim tržištima te ostajemo snažna podrška daljnjem razvoju kompanije”, kazao je Mettetal. (banka.hr/Hina)