Azija će se pojačano oslanjati na uvoz hrane sa zapada

Azija će postajati sve više ovisna o uvozu hrane sa zapada zbog povećanja životnog standarda svoga stanovništva, a prihvatljive cijene na tržištu šećera poticat će rast te potražnje, ocjenjuju u petak u tvrtki za trgovinu šećerom Czarnikow.

Cijene šećera blizu su najnižih razina u protekle više od dvije i pol godine budući da se očekuje da će rekordna proizvodnja šećera iz šećerne trske u vodećem izvozniku Brazilu i veća od očekivane proizvodnja u Tajlandu i Indiji povećati viškove u ponudi.

Nedavni pad cijena šećera nije povezan s padom potražnje, a globalna je trgovina šećerom na rekordnim razinama, kažu u toj tvrtki sa sjedištem u Londonu. Dodaju i da je to suprotno ocjenama da je okončan procvat u potražnji za robama.

“Dok azijska gospodarstva imaju najveći potencijal za rast u područjima industrijalizacije i razvoja svojih potrošačkih tržišta, s vremenom će njihova potreba za poljoprivrednom proizvodnjom sa zapada biti sve veća”, ocjenjuju u tvrtki Czarnikow. “Smatramo da će ti trgovinski tijekovi vjerojatno postati sve važniji za globalni trgovinski ciklus.” (H)

Prethodni članakPromet u trgovini na malo pao 2,1 posto
Sljedeći članakJana dobila CarbonFree certifikat