Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prihvatila je izvješće o koncentraciji Agrokora i Mercatora prema kojem je Agrokor do 15. siječnja prodao 30 od previđenih 96 prodajnih mjesta

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prihvatila je prvo izvješće povjerenika o provedbi strukturnih mjera dezinvestiranja i mjera praćenja uvjeta poslovanja koncentracije Agrokora i Mercatora iz rješenja o uvjetno odobrenoj koncentraciji tih tvrtki, izvijestili su u srijedu iz Agencije.

Do zaključenja izvješća, 15. siječnja ove godine, Agrokor je, kako se navodi, dezinvestirao 30 od 96 prodajnih mjesta predviđenih rješenjem Agencije. Od toga je 19 prodajnih mjesta prodano, a 11 je dano u zakup na pet godina (uz mogućnost produljenja za još pet godina).

Agrokor je dezinvestirao prodajna mjesta koja su u godini prije provedbe koncentracije ostvarivala 27 posto od ukupnog prihoda svih 96 prodavaonica s popisa za dezinvestiranje, navode iz Agencije.

Za prodavaonice koje su ostvarivale dodatnih 24,8 posto ukupnog prihoda predviđenog za dezinvestiranje, zaključivanje ugovora je u tijeku, a za prodavaonice koje su ostvarivale daljnjih 18,3 posto ukupnog prihoda u tijeku su pregovori.

Za prodavaonice koje su ostvarivale daljnjih 2,7 posto ukupnog iznosa prihoda, čeka se odobrenje zakupodavca za davanje u podzakup. Za one koje su ostvarile sljedećih 9,4 posto ukupnog prihoda, Agrokor je predložio zamjenska prodajna mjesta, dok za 17,7 posto od ukupnog prihoda namijenjenog dezinvestiranju, nema zainteresiranih.

S obzirom na to da od pet prodajnih mjesta predviđenih za dezinvestiranje, za četiri mjesta nema zainteresiranih Agrokor je predložio devet zamjenskih prodajna mjesta. Zamjenska mjesta su nešto manje kvadrature, ali ostvaruju gotovo 50 posto više prometa od onih koja zamjenjuju.

Agencija je taj prijedlog prihvatila, a kako rok za dezinvestiranje istječe 12. ožujka, naloženo je Agrokoru da za ta prodajna mjesta bez odgode, putem oglasa na službenim mrežnim stranicama Agrokora, Konzuma i Mercatora-H te u regionalnim tiskovinama gdje se nalaze navedena prodajna mjesta, krene u pronalazak zainteresiranih ponuditelja.

U slučaju neuspjele ponude Agrokoru bez odgode treba pristupiti prenamjeni što većeg broja tih prodajnih mjesta.

Agencija je također naložila Agrokoru da do isteka roka za dezinvestiranje mora sklopiti ugovore za koje je postupak ugovaranja u završnoj fazi, kao i za ona prodajna mjesta za koja su pregovori još u tijeku. Također, u najvećoj mogućoj mjeri potrebno je riješiti status prodajnih mjesta u zakupu. (banka.hr / Hina)