back-to-school-midiIako je školska godina završila, za trgovce i roditelje već počinju pripreme za novu. Dok jedni pune police školskim asortimanom, drugi čekaju promotivne akcije i sniženje cijena

Čini se da su trgovci oprezni i da će s novim informacijama o školskom programu, popustima i dodatnoj ponudi, po starom dobrom običaju, izaći u zadnji čas. To bi opet moglo dovesti do gužvi u knjižarama i papirnicama netom prije početka školske godine, kao dio našeg ustaljenog, kasnoljetnog folklora. Za razliku od toga, vani igraju na sigurno. Marketing kampanje i promocije back to school programa već su debelo počele jer je konkurencija velika i na tržištu se vodi prava bitka za svakog kupca.

Proizvođači školskog pribora nude širok asortiman: pisaći i geometrijski pribor, torbe, ruksake, pernice, bilježnice, blokove, fascikle, mape, crtaći pribor, a tu je i odjeća i obuća, kao i informatička oprema, odnosno laptopi, stickovi, printeri, toneri i papir.

Sve su to prilike za rast prodaje. Školarci se danas sve više zanimaju za tehnološke inovacije i gadgete, a upravo su oni među prvim korisnicima najmodernijih uređaja. Novo vrijeme donosi i nove tehnologije, a s njima dolaze i neki novi klinci.

Program školske opreme u nas još uvijek nije na razini kakvu priželjkujemo, odnosno ni približno kako to rade trgovci zapadnih zemalja.

Tako npr. Velika Britanija bilježi izniman rast tog segmenta tržišta koji osim školskog pribora sadržava i školske uniforme za čiji se dio kolača redovito bore najveći igrači Tesco i Marks & Spencer.

Jednakom žestinom vlada borba i u prehrambenom sektoru koji nudi posebno marketirane i ambalažirane pakete za užinu. Naglasak u komunikaciji temelji se na zdravim namirnicama s manje aditiva, soli, šećera, masnoće.

Povećana potražnja za zdravijom hranom za sobom donosi i veću prodaju svježeg voća i povrća. Kao i kod hrane, i kod napitaka vode brigu o zdravom sadržaju pa tako u ponudi imaju manje kalorične sokove.

Hrana i piće za tzv. lunch pakete postali su veliki biznis na britanskom tržištu robe široke potrošnje, a sve u zdravom duhu pripravnosti za školsku godinu i izazove koja ona nosi za svakog školarca. Zanimljivo je za istaknuti da je u Americi “back to school“ sezona kod trgovaca druga po važnosti, odmah iza Božića.

TEMPIRANE PROMOCIJE
Back to school šoping sezona pogotovo što se tiče odjevnih predmeta na zapadnim tržištima počinje već u srpnju jer zašto čekati da se predviđeni budžeti istope nakon troškova ljetovanja. Tako bi trebalo biti.

Pravovremena reklama i promocija osigurat će dobru prodaju i podsjetiti roditelje da štede za tu obavezu. Akcijske cijene i promotivni paketi školskog pribora kupce očekuju početkom školske godine, tako da će roditelji s ograničenim budžetom morati pričekati.

Ali unatoč tome što financijske prilike za mnoge roditelje nisu povoljne, dosta je onih koji će se odlučiti za nove školske artikle, jer samo najbolje za njihovog školarca dolazi u obzir.

I mnogi prodavači stavljaju fokus na djecu, odnosno njihove želje i potrebe, pa će tako u svojim izlozima ili na posebnim pultovima upravo tome pokloniti posebnu pozornost kako bi privukli što veći broj kupaca.

Osim stranih i domaćih proizvođača školskog pribora, tu su i robne marke raznih trgovačkih lanaca, koji nude jeftiniju cijenu od ostalih. No, brend je još uvijek bitan. Pogotovo ako se radi o školskim torbama, odjeći ili obući.

Bilo bi poželjno da se roditelji prije školske groznice naoružaju strpljenjem, poslušaju želje svog školarca, ali i da racionaliziraju potrošnju u skladu s financijskim mogućnostima.

INTERNET KUPOVINA
Za one koji nemaju vremena, volje ili živaca za kupnju u trgovačkim lancima ili knjižarama, moguća je i internet kupovina školskog pribora koju nudi sve veći broj virtualnih trgovaca.

Specifičnost ponude na internetu je izuzetno lagani način pretraživanja udžbenika odabirom škole i razreda svog školarca, a postoji mogućnost pretrage i po predmetu i nazivu. U ponudi je i najšira tržišna ponuda školskog pribora: torbe, pernice, bilježnice, olovke, omoti….

“Od 15. lipnja krenuli smo u kampanju ‘sve za školu’ jer smo uvidjeli priliku da tržištu (tj. roditeljima kao ključnoj ciljnoj skupini kupaca) pružimo novu razinu komfora, jednostavnosti i efikasnosti kod kupnje svega potrebnoga za novu školsku godinu, što uključuje udžbenike svih nakladnika, školski pribor, dodatni asortiman za pomoć pri učenju, ali i računala po super cijenama”, ističe Goran Janičijević iz ekupi internet trgovine.

Isporuka je omogućena u željenom terminu, a za narudžbe iznad 1000 kn dostava je besplatna. Kupac svoju narudžbu može platiti uplatom na račun (virmanski), pouzećem (gotovinom prilikom dostave) ili kreditnim karticama online s mogućnošću obročnog plaćanja do 12 rata bez dodatnih naknada i kamata putem Amex i Diners kartica.

Ovu prodajnu akciju prati i jaka promotivna kampanja u medijima, što uključuje TV, dnevne novine te internet.

NA POLICAMA
Što pripremaju trgovački lanci na hrvatskom tržištu? Iako još uvijek ne žele otkriti posebne prodajne akcije vezane za ponudu školskog pribora, kažu da će na vrijeme informirati kupce o promotivnim akcijama i drugim pogodnostima.

Konzumove prodavaonice kontinuirano nude asortiman školskog pribora, a ponuda će biti dodatno obogaćena pred i za početak nove školske godine, kako bi omogućili roditeljima kupnju školskog pribora i opremanja njihovih školaraca po najpovoljnijim cijenama na jednom mjestu.

Osim širokog asortimana školskog pribora: bilježnica, ruksaka, školskih torbi, pernica, flomastera, olovaka i drugog pribora te najpovoljnijih cijena, ujedno će za školarce i njihove roditelje pripremiti cijeli niz promotivnih akcija, iznenađenja i drugih pogodnosti.

Kupce će pravovremeno informirati o ponudi školskog pribora putem letaka i kataloga s informacijama o proizvodima, cijenama i akcijama koje pripremaju.

Mercator-H intenzivno priprema široki asortiman za predstojeću školsku sezonu prilagođenu svim uzrastima. Za najmlađe školarce pripremaju se i posebne kolekcije školskog pribora najpoznatijih brendova, od Barbi preko Hello Kitty do Transformersa ili Ben10.

Proaktivno razmišljaju i kako će roditelji pravovremeno odgovoriti na potrebe i zahtjeve propisane školske opreme, stoga će ekskluzivno za posjetitelje ponuditi cjelovite komplete školskog pribora i obrazaca potrebnih za prvi polazak u školu i to za sve razrede; od prvog do osmog.

Na taj način izlaze u susret obiteljima, kako bi sve potrebno mogli pronaći na jednom mjestu. Ujedno, svjesni velikih financijskih izdataka, koje roditelji podnose s pripremom za početak školske godine, treba naglasiti da će asortiman i cjenovnu politiku prilagoditi potrebama kupaca u oba brenda: Mercatoru i Getrou.

U tom smislu će imati i plasman posebnih letaka s akcijskim cijenama, a za vjerne posjetitelje pripremaju i veliku nagradnu igru s vrijednim nagradama.

Trgovački lanac Tommy svoju poslovnu strategiju u potpunosti prilagođava kupcima, u skladu s njihovim željama, potrebama i navikama. Tako će i ove, kao i proteklih godina, ponuditi široki asortiman školskog pribora različitih kvalitativnih i cjenovnih razreda, uključujući i poznate brendove.

Posebno širok asortiman nudit će Tommy hipermarketi. Planirana je i marketinška kampanja usklađena s početkom školske godine, što će uključiti i dodatne informacije kupcima vezano za ponudu školskog pribora.