Bar-kodom do kvalitetnije komunikacije u lancu opskrbe

“Konferencija Sinergijom do uspjeha i zadovoljnih potrošača – zahtjevi tržišta i napredna tehnološka rješenja, upućuje na potrebu kvalitetne suradnje u lancu opskrbe prilikom upotrebe globalnih standarda, odnosno bar-koda. Time bi trebala pridonijeti boljem uređenju tržišta. Središte je pozornosti na kvaliteti matičnih podataka o proizvodima i poslovnim subjektima koji sudjeluju u lancima opskrbe na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini”, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Ema Culi

“Bar-kod omogućava elektroničkoj opremi da očita u njemu sadržanu logičnu poslovnu informaciju o proizvodu, što povećava brzu protočnost proizvoda u lancu opskrbe prema potrošaču. Uz korištenje u trgovinama, nalazimo ih u području logistike i transporta, proizvodnje, zdravstvene zaštite, obrazovanja i kulture, turizma, državne i javne uprave”, kazala je Culi te napomenula da se ovim korištenjem povećava učinkovitost rada jer se eliminiraju ljudske pogreške i omogućava brže i točnije prikupljanje podataka s ambalaže, etikete, u paketnoj distribuciji, u administrativne svrhe itd.

“Konferencija primjerima najbolje prakse pozornost usmjerava na važnost globalnih standarda te najavljuje nove projekte koji će dinamizirati poslovnu sredinu i potaknuti gospodarstvenike da se pripreme za nadolazeće promjene”, istaknula je direktorica udruženja GS1 Croatia Klara Karivan, dodajući da je posebice važna kvalitetna suradnja i sinergija svih sudionika opskrbnog lanca, trgovaca i trgovačkih kuća s njihovim dobavljačima pri upotrebi globalnih standarda za identifikaciju proizvoda i razmjenu podataka.

GS1 Croatia jedna je od 112 nacionalnih organizacija koje čine globalnu GS1 organizaciju. Inače, ovim se sustavom u svijetu koristi 1,5 milijuna tvrtki, s dnevno šest milijardi bipova na registarskim blagajnama trgovina.

Primjer funkcioniranja GlobeCat Scana na zaslonu telefona predstavio je Jurica Mikulić, stručnjak za e-trgovinu tvrtke Ingemark. „Razvili smo aplikaciju skeniranja bar-koda te povlačenja matičnih podataka o proizvodu iz kataloga, odnosno izdvajanja informacija koje su zanimljive krajnjim korisnicima“, napomenuo je Mikulić.

“Platforma GlobeCat koja djeluje u sklopu udruge GS1 Croatia, unapređuje razvoj trgovine i javnih servisa, i to prikupljanjem i provjerom matičnih podataka o proizvodima, uslugama i subjektima, omogućavajući standardiziran pristup svima kojima su ti podatci potrebni”, istaknuo je Damir Šegović iz udruženja GS1 Croatia.

Hrvoje Pichler iz Zvijezde ističe da su kvalitetni matični podatci o trgovačkim jedinicama i lokacijama preduvjet za optimalno funkcioniranje opskrbnog lanca te za informiranje potrošača. U tvrtki su prepoznali prednosti sustava poput: definiranoga formata sadržaja podataka, uštede vremena, cijene distribucije podataka, primjenjivosti na više tržišta, sveobuhvatne baze podataka u kompaniji itd.

Marina Šimunić iz tvrtke Naše klasje, osnovane 2001. godine, s 36 zaposlenih i 40 posto izvoza, istaknula je prednosti eNarudžbi, eliminacijom ručnih operacija, povećanjem učinkovitosti i brzine obrade narudžbi te prednosti funkcioniranja eOtpremnice i eLogistike.

Klara Karivan

“U sljedećih pet godina očekuje se udvostručenje online prodaje hrane i pića. To je područje jedno od najbrže rastućih kanala prodaje, koje je danas najrazvijenije na tržištu Velike Britanije i Francuske”, istaknuo je Dalibor Sović iz KONZUMklika sa 138 zaposlenih, 30 specijalnih vozila, 100.000 korisnika i 200.000 posjeta internetskim stranicama. “Za rast poslovnih rezultata potrebna je uska suradnja online i offline trgovina, što je dobitna kombinacija”, kazao je Sović.

Konferenciju je organizirala GS1 Croatia – Hrvatsko udruženja za automatsku identifikaciju, elektroničku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima, u suorganizaciji HGK.

Prethodni članakPoznata prva tri finalista Metro Junior Top Chefa
Sljedeći članakKampanja dm-a “…i dobra djela griju srca cijela”