barilla-sjediste-midiPoslovni rezultati u 2015. potvrđuju učinkovitost strategije ‘Dobro za vas, dobro za planet’, kao jedini održivi način poslovanja, rekao je predsjednik, Guido Barilla.

Grupa Barilla, vodeći svjetski proizvođač tjestenine, predstavio je u Milanu poslovne rezultate za 2015. godinu.

Godina je ukupno pozitivna za grupu Barilla u pogledu ekonomskih podataka i ostvarenih rezultata na području održivog poslovanja.

“Usprkos teškom kontekstu, tvrtka nastavlja s proširenjem u inozemstvu i na tim tržištima posluje bolje od tržišnog prosjeka u Italiji. Obvezali smo se na rast na tržištima u razvoju koja se odlikuju velikom potrošnjom tjestenine, a željeli bismo iskoristiti i mogućnosti koje pruža naša ponuda pekarskih proizvoda. To činimo promicanjem ukusne, zdrave i zabavne prehrane, inspirirane mediteranskim životnim stilom”, istaknuo je prilikom predstavljanja rezultata Guido Barilla, predsjednik grupe Barilla.

RAST PRIHODA U 2015. GODINI
Prihodi grupe Barilla u 2015. godini povećani su na 3,383 milijuna eura, odnosno veći su za +2 posto neto na bazi učinka tečajnih razlika u usporedbi s 2014. godinom. Prihodi prije oporezivanja, porezi i amortizacija (EBITDA) prosječno su iznosili 13 posto prihoda, što je u skladu s prethodnom godinom (440 milijuna eura u 2015. u usporedbi s 427 milijuna u 2014. godini).

Tijekom 2015. godine investicijski rashodi grupe Barilla iznosili su oko 147 milijuna eura, odnosno 4 posto prihoda. Nastavljeno je smanjenje zaduženja grupe, pa je tako dug pao s 250 milijuna u 2014. na 170 milijuna eura u 2015. godini. Količina prodaje bila je stabilna u usporedbi s 2014. godinom.

U 2015. godini u Europi (osim Italije), prihodi grupe povećani su za +4 posto u usporedbi s prethodnom godinom. U istom razdoblju neto prihodi u području Sjeverne i Južne Amerike povećani su zahvaljujući doprinosu svih država u kojima grupa radi. U Sjedinjenim Državama rast je potakla tjestenina, također zahvaljujući uvođenju novih proizvoda kao što je Pronto  te konsolidaciji proizvoda u segmentima premium i „bez glutena“, koja je počela 2014. godine.

BARILLA U HRVATSKOJ
Na hrvatskom tržištu Barilla se nalazi među top 4 proizvođača. U 2015. godini zabilježila je količinski rast prodaje od +7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Rast prodaje Barilla tjestenine je rezultirao i porastom tržišnog udjela, koji se povećao sa 14,8 posto na 16,3 posto. Osim tjestenine, Barilla bilježi i izvrsne rezultate u prodaji umaka za tjestenine.

Barilla productsGodišnje Barillini umaci čine 30,3 posto ukupno prodanih umaka za tjestenine u Hrvatskoj i konstantno se nalaze u top 10 najprodavanijih umaka na hrvatskom tržištu.

Uz tjestenine i umake, Barilla na hrvatskom tržištu prodaje i kekse pod različitim robnim markama. U ovoj je kategoriji prodaja je prestigla ukupnu vrijednost od 500 milijuna kuna godišnje te je u zadnjoj godini rasla vrijednosno i količinski 0,7 posto u odnosnu na godinu prije. Prodaja Mulino Bianco i Grancereale keksa je u zadnjoj godini porasla za 51,0 posto količinski, što je rezultiralo u porastom količinskog udjela na tržištu sa 1,7 posto na 2,6 posto.

DOBRO ZA VAS, DOBRO ZA PLANET
Barilla je predstavila i svoje izvješće o održivosti poslovanja na temelju strategije “Dobro za vas, dobro za planet”. Od 2010. godine do danas Barilla je u skladu s tom filozofijom aktivno ažurirala recepture čak 219 proizvoda, a samo u posljednje tri godine, grupa je smanjila ukupnu količinu masnoća i zasićenih masnoća u 73 proizvoda te soli u 15 proizvoda. Uvedeni su novi proizvodi s manje šećera od prosjeka u toj djelatnosti i više integralnih žitarica.

“Pitanja dobrobiti ljudi, sigurnosti hrane, prehrane, održivosti na području zaštite okoliša i društvene uloge u zajednicama u kojima moramo raditi za nas predstavljaju iznimne mogućnosti planiranja industrijskog modela koji je još usmjereniji na budućnost”, kaže Guido Barilla, predsjednik grupe Barilla.

Vodstvo BarilleGrupa je pojačala razvoj održivih poljoprivrednih projekata: u 2015. godini Barilla je nabavila 140.000 tona durum pšenice proizvedene na održiv način (+50 posto u usporedbi s 2014. godinom) s 1.300 farmi. Istovremeno je utrostručena količina strateških sirovina koje se nabavljaju iz odgovornih lanaca nabave – sa 6 posto na 18 posto – a cilj je do 2020. godine dostići 100 %.

Ujedno je u svojim proizvodnim pogonima u posljednjih 5 godina smanjila potrošnju vode za 19 posto (odnosno godišnje 400.000 m3 vode, što je jednako kao 17 milijuna tuširanja) i emisija stakleničkih plinova za 23 posto (10.000 putovanja oko svijeta automobilom za manje od godinu dana).

Barilla je također bila najviše rangirana talijanska tvrtka na referentnoj ljestvici dobrobiti domaćih životinja BBFAW (Business Benchmark on Farm Animal Welfare), koju vodi organizacija Compassion in World Farming and World Animal Protection. Tjestenina s jajima, keksi i slatkiši ove grupe proizvode se od jaja slobodnih nesilica.

INOVATIVNOŠĆU DO 3D PISAČA ZA TJESTENINE
Grupa Barilla i dalje je referentna točka na području inovacija. Tijekom 2015. godine pokrenuta je Cucina Barilla: novi poslovni model na temelju partnerstva tvrtki Barilla i Whirlpool koji se sastoji od upotrebe pećnice s posebnom tehnologijom i proizvoda Barilla koji se prodaju zajedno s njom i isporučuju u kuću.

Na Cibusu, nedavno održanom međunarodnom festivalu hrane u Parmi, predstavila svoj 3D pisač za tjestenine. Visoka razina primjene inovativnih tehnologija ove tvrtke donijela je pravi revolucionarni način proizvodnje tjestenine: ispis na 3D pisaču. Trebate samo staviti tijesto u spremnike u kojima se inače nalazi tinta.

Postupak traje samo nekoliko minuta: rukovatelj iscrtava oblik na računalu i podaci se šalju u pisač koji će proizvesti bilo koji željeni oblik, spreman za kuhanje. Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ali već daje izvrsne rezultate.