Barometar cijena: Getro i Tommy bacili rukavicu Kauflandu

U prošlom barometru predvidjeli smo promjene na top-listi povoljnosti supermarketa uslijed turbulencija, i zaista smo svjedoci promjena. Dosad nedodirljivi Kaufland ovaj tjedan je svrgnut s trona. Tommy se s akcijskim cijenama izgurao do samog vrha zauzevši prvo mjesto po povoljnosti jedinične košarice.

naj-kosarica-24-10-2010

Plodine, Getro i Kaufland imaju isti indeks povoljnosti (+10) te dijele prvo mjesto. Primjećujete da se indeks povoljnosti Kauflanda od prošli put spustio za čak 8 jedinica. Višetjedno snižavanje cijena u Getrou bio nam je indikator da će se ozbiljno umiješati u dugotrajni rat cijenama između Plodina i Kauflanda.

No, najveće ovotjedno iznenađenje ipak je Tommy, koji se svojim akcijskim cijenama izgurao do samog vrha po povoljnosti jedinične košarice i potisnuo Kaufland na drugo mjesto.

Čini se da je Kaufland dobio ne jednog, nego čak tri pretendenta na njegovu titulu najpovoljnijeg. Plodine su se digle s koljena i vratile na treće mjesto po povoljnosti jedinične košarice.

Zaista će biti zanimljivo pratiti jesen u supermarketima. Nemalo iznenađenje je i Mercator koji je po povoljnosti jedinične košarice pobjegao sa samog začelja i prepustio ga Konzumu, dok je još veće iznenađenje i peto mjesto Mercatora po indeksu povoljnosti (-12). Konzum je i po indeksu povoljnosti na posljednjem mjestu. Interspar je već duže vrijeme smješten u sredini ljestvice.

kosarica-10-10-24
Razlika jedinične košarice najpovoljnijeg i najnepovoljnijeg supermarketa: 129.57 kuna
index-10-10-24
Cijene su se ovaj tjedan malo uravnotežile što je rezultiralo time da je razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice svega 129,57 kuna, što je 62,37 kuna manja razlika nego na prošlom očitanju. Ovaj tjedan vratili smo limun i tikvice na listu praćenja, jer ih je bilo u svim supermarketima.

Ovaj tjedan najizrazitije trendove poskupljenja pokazuju svježi krastavci koji su skuplji u 6 od 8 supermarketa u prosjeku za čak 40,09%. Slijede tikvice koje su skuplje također u 6 od 8 supermarketa u prosjeku za 23,14%.

Cijena suncokretovog ulja narasla je u prosjeku za 12,65% što smo zabilježili u 4 od 8 supermarketa. Iako više dramatično ne poskupljuje, cijena češnjaka i dalje kapilarno raste.

Najizrazitije trendove pojeftinjenja ovaj tjedan bilježi limun koji je jeftiniji u 7 od 8 supermarketa u prosjeku za 25,86%, zatim mandarina, jeftinija u 5 od 8 supermarketa u prosjeku 12,66%, svinjski vrat s kostima, jeftiniji u 5 od 8 supermarketa u prosjeku 9,43%, pelene ‘Libero’ br.5, jeftinije u 7 od 8 supermarketa u prosjeku za 8,10%, mljeveno miješano meso, jeftinije u 4 od 8 supermarketa u prosjeku za 7,74%, te čipi čips ‘Franck’ s okusom paprike koji je ovaj tjedan jeftiniji u 4 od 8 supermarketa u prosjeku za 5,28%.

Ono što smo ovaj tjedan još primijetili kao zanimljivo je to da su u Kauflandu uz cijenu mliječnog namaza ‘Dukatela classic’ (3,49 kuna) stavili oznaku sniženo. Sve to skupa ne bi bilo uopće zanimljivo da prije 3 tjedna nismo zabilježili cijenu od 3,39 kuna za isti proizvod. Slučajno? Prosudite sami. (www.supermarketi.info)

kosarica-zagreb-10-10-24

Prethodni članakSezona lova
Sljedeći članakOTP obavijestio Podravku o aktiviranju opcija za 10,65 posto dionica