Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8 posto, s ranije očekivanih 2,3 posto, a povećala je i procjene za iduću godinu.

Početkom četvrtog tromjesečja zabilježen je nastavak povoljnih kretanja, kazali su čelnici središnje banke u razgovoru s novinarima, pri čemu ističu rast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo.

Stoga procjenjuju da bi realna gospodarska aktivnost u četvrtom kvartalu mogla porasti za 2,6 posto na godišnjoj razini.

U idućoj godini HNB očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3 posto, dok je prije procjenjivala da će rast iznositi 2,5 posto.

Iz HNB-a poručuju i da će u uvjetima razmjerno niske očekivane stope inflacije te i dalje sporog oporavka kreditiranja privatnog sektora zadržati ekspanzivni karakter monetarne politike i nastaviti održavati stabilan tečaj kune prema euru.

U ponedjeljak je Savjet HNB-a na sjednici razmotrio aktualne gospodarske i novčane pokazatelje te usvojio projekciju monetarne politike za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Posljednjih tjedana i mnoge su druge institucije i banke povećale procjene rasta gospodarstva, nakon što je u trećem tromjesečju BDP porastao 2,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast još od drugog kvartala 2008. godine. (dnevnik.hr/Hina)