Robne marke u kategorijama bezalkoholnih pića ljubomorno čuvaju primat pa su tako kod voćnih sirupa i ledenih čajeva trgovačkim markama prepustile 12% udjela u broju promocija, a kod gaziranih bezalkoholnih pića te prirodnih sokova i nektara svega 9%

U okviru analize kretanja u kategoriji “Bezalkoholna pića” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu svibanj 2016. – travanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

GAZIRANA BEZALKOHOLNA PIĆA
Kod gaziranih bezalkoholnih pića u zadnjih godinu dana bilježimo blago jačanje trgovačkih marki koje sada drže 9% udjela u broju promocija u usporedbi sa 7% koliko su imale lani.

Tri su marke podijelile vodeću poziciju s 14% udjela a to su Coca-Cola, Sky od Sarajevskog kiseljaka i Vindijin Vindi, pri čemu je prva izgubila 3%, a druge dvije marke rasle za 5% odnosno 6%.

Uz gubitak 4% udjela na četvrtom mjestu nalazi se Vindijin Fis s 10% udjela, dok je petoplasirana Cockta od Droge Kolinske koja je zadržala lanjskih 9%. Slijedi Pepsi koji je pao s 9% na 6% i dvije Coca-Coline marke: Schweppes, koja je pala s 5% na 4%, i Fanta, koja je ostala na 4% udjela u broju promocija.

Ostale marke smanjile su svoj udio na međugodišnjoj razini s 26% na 24% udjela. KTC je zadržao vodeću poziciju s 13% udjela u broju promocija unatoč minimalnom padu u odnosu na lani.

Slijede dva trgovca s 11% pri čemu je Billa u plusu za 3%, a Spar za 2%, dok je najveći skok ostvario Metro s lanjskih 5% na aktualnih 10% udjela. Plodine i Konzum ostvarili su po 6% udjela u oba godišnja perioda, a Kaufland je pao s 8% na 5% i Tommy s 4% na 3%.

Ostali trgovci smanjili su svoj udio s prošlogodišnjih 39% na sadašnjih 35% udjela u broju promocija.

Gazirana bezalkoholna pića jedna su od rijetkih kategorija u kojoj se na prvom mjestu još uvijek nalazi komunikacija redovne cijene jer je ovaj tip promocije rastao s 44% na 49% udjela u broju promocija. Rasla je i promocija snižene cijene s 41% na 44%, dok su svi ostali tipovi pali s 15% na 6% udjela.

PRIRODNI SOKOVI I NEKTARI
Trgovačke marke kod prirodnih sokova i nektara u zadnjih su 12 mjeseci izgubili 2% udjela te su na koncu ovogodišnjeg travnja imale 9% udjela u broju promocija.

Na vrhu poretka vodećih marki nalazi se Vindijin Vindi koji je na međugodišnjoj razini u minusu za 2%, no i dalje je vodeći s 20% udjela u broju promocija ispred Maraske koja je uz rast od 5% ostvarila 16% udjela.

Te dvije marke su se podosta izdvojile od pratnje koja se dosta zgusnula ispod udjela od 10%. Brend To iz portfelja Stanić Beveragesa rastao je s 8% na 9%, a iz iste grupacije dolazi i sljedeći brend, Juicy, koji je također minimalno rastao, sa 7% na 8%.

Fructal je ostao na svojih 6% udjela, a jednako toliko je uz 2% rasta ostvario brend Laguna domaćeg proizvođača Bio Lagune.

Četiri sljedeće marke u prošloj su godini zauzimali 3% udjela, dok su u zadnjih 12 mjeseci dospjeli na 4% (Rauchov Bravo), pali na 2% (Maxi Fruit od Vina Župa), pali na 1% (Coca-Colin Cappy i Spar privatna marka). Ostale marke smanjile su svoj udio na međugodišnjoj razini s 30% na 27%.

Spar se s 12% udjela uz minimalni rast izdvojio na čelnoj poziciji u poretku trgovaca, dok je KTC zadržao lanjskih 11%. Slijede Billa s 3% rasta i 10% udjela te Kaufland s 8% udjela i 3% pada.

Potom dolaze Plodine koje su povećale svoj udio s 5% na 7%, dok su Konzum i Metro ostvarili 5% udjela, prvi s minimalnim plusom, drugi s minimalnim minusom na međugodišnjoj razini.

Tommy je također uz minimalni pad zauzeo 4% udjela, dok su svi ostali trgovci svoj kumulativni udio u broju promocija smanjili s 40% na 37%.

Snižena cijena je vodeći tip promocija koji je povećao svoj udio s lanjskih 51% na sadašnjih 56% udjela u broju promocija, dok je redovna cijena istodobno izgubila 4% i sada drži 8% udjela. Ostali tipovi promocije pali su sa 7% na 5% u promatranom periodu.

VOĆNI SIRUPI
Kod voćnih sirupa udio trgovačkih marki u broju promocija stabilan je na 12% udjela, a vodeća marka uvjerljivo je Maraska koja je svoje vodstvo dodatno učvrstila rastom od 2% te sada zauzima 32% udjela.

Lero je uz minus od 4% pao na 12% udjela u broju promocija, a slijedi brend Laguna koji je zabilježio lijep rast s 3% na 8% udjela.

U minimalnom plusu je Fructal koji je sada na 7%, a sljedećih nekoliko marki je ili stagniralo ili je u minusu: DoNa s 9% na 5%, Voćko sa 6% na 4%, Bio-Laguna s 4% na 3%, Dana je ostala na 3% a Aro na 2%, dok je Spar pao s 2% na 1%. Ostale marke ostavile su rast s 19% na 21% udjela u broju promocija.

S 11% udjela tri trgovca dijele prvo mjesto prema kriteriju broja promocija. To su Kaufland, koji je pritom izgubio 6% udjela u odnosu na lani, zatim Billa, koja je dobila 6% udjela, te KTC, koji je zabilježio minimalni rast na međugodišnjoj razini.

Uz minus od 2% na četvrtu se poziciju plasirao Spar s udjelom od 9%, dok su Plodine na petom s 8% i rastom od 2%.

Tommy je istodobno svoj udio smanjio sa 7% na 6%, Metro je povećao s 4% na 5%, a konzum smanjio s 4% na 3%. Svi ostali trgovci zajedno su zauzeli nešto više od trećine udjela u broju promocija povećavši svoj udio s 35% na 36%.

Snižena cijena je glavni tip promocije te je svoje vodstvo dodatno učvrstila s 3-postotnim rastom i sada drži 57% ukupnog oglašavanja. I redovna cijena je rasla u zadnjih godinu dana, s 39% na 40%, dok su ostali tipovi promocije pali sa 7% na 3%.

LEDENI ČAJEVI
U kategoriji ledenih čajeva trgovačke marke su u zadnjih godinu dana ojačale za 2% te su zauzele ukupno 12% udjela u broju promocija. Jana je uvjerljivi lider u kategoriji s plusom od 15% čime je zauzela gotovo polovicu (49%) udjela u broju promocija.

Za razliku od toga, Studena je na drugom mjestu smanjila udio za 7% i sada drži 17%, dok je Nestea izgubio 8% te se zaustavio na 10% udjela. Vindi je zadržao lanjskih 7%, Kauflandov K-Classic je rastao s 4% na 6%, dok je Jamnica ostala na 2% koliko je držala i lani.

Spar je u isto vrijeme pao s 3% na 1%, Billin Clever s 2% na 1%, a marka AriZona s 2% na 0%. Ostale marke zabilježile su rast s 5% na 7% udjela u broju promocija.

Kaufland se u zadnjoj godini uz 5% rasta probio na prvo mjesto s 13% udjela u broju promocija. Drugo i trećeplasirani imali su opozitna kretanja: Metro je rastao sa 7% na 11%, a KTC pao s 11% na 7%.

Billa je zadržala 6% udjela i na četvrtom je mjestu, dok je Spar uz minus od 6% pao na 5% udjela. Plodine i Tommy su na 4%, s time što je prvi trgovac pao za 1%, a drugi rastao za 1%.

Boso je također pao za 1% i sada ima 3% udjela. Ostali trgovci su pak rasli za 1% i na koncu ovogodišnjeg travnja ostvarili 46% udjela u broju promocija.

Snižena i redovna cijena su gotovo izjednačene kada gledamo tipove promocija ledenih čajeva. Naime, snižena cijena je rasla s 45% na 47%, a redovna cijena s 44% na 45%. Ostali tipovi pali su istodobno s 12% na 8% udjela u broju promocija.