Bezalkoholna pića – Rast vrijednosne i količinske prodaje

U 2022. godini skupina kategorija bezalkoholnih pića zabilježila je rast vrijednosne i količinske prodaje, a vodeće kategorije su voda s 33,7% i gazirana pića s 30,9% vrijednosnog udjela.

Skupina kategorija bezalkoholnih pića obuhvaća gazirane sokove i pića, voćne (i povrtne) sokove i nektare, ledeni čaj, vodu, energetska i sportska pića te sokove u prahu. U 2022. godini (siječanj – prosinac)  skupina kategorija bezalkoholnih pića zabilježila je rast vrijednosne i količinske prodaje. Jednu trećinu vrijednosnog prometa skupine, točnije 33,7% nosi kategorija vode, 30,9% gazirana pića, voćni sokovi i nektari čine 16,1% vrijednosne prodaje, energetska pića 7,5%, ledeni čajevi 5,8% i na kraju skupine nalaze se sokovi u prahu s 4,3% i sportska pića s 1,7% ukupne vrijednosne prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, nešto manje od polovina (48,9%) vrijednosne prodaje bezalkoholnih pića pripada hipermarketima i supermarketima, dok se 40,5% vrijednosne prodaje nalazi u tradicionalnim formatima, a 10,6% pripada kanalima benzinskih postaja i kioscima.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 58,4% ukupne prodaje skupine bezalkoholnih pića, a oni su (abecednim redom): Cedevita, Jamnica i The Coca-Cola Company.

Prethodni članakU Novskoj otvoreno modernizirano Inino maloprodajno mjesto
Sljedeći članakOptimizirajte svoj proces etiketiranja