Bosna i Hercegovina ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde u proizvodnji proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla od onih za svoje potrošače te bi se hrvatski proizvodi trebali nastaviti izvoziti u BiH, rekla je u srijedu Europska komisija očitujući se o odluci BiH da nekim hrvatskim izvoznicima mesa i mesnih prerađevina zabrani izvoz u BiH.

U priopćenju Europske komisije koje je objavljeno na internetskoj stranici delegacije Europske unije u BiH ističe se kako gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog podrijetla ispunjavaju standarde EU o sigurnosti hrane.

Iz Europske komisije pojašnjavaju kako je EU s Hrvatskom dogovorila prijelazno razdoblje do kraja 2015. do kojega hrvatske tvrtke koje ne ispunjavaju te standarde a žele izvoziti u druge države-članice Unije moraju ispuniti određene strukturne uvjete.

“Kao dio ovog prijelaznog aranžmana tvrtke o kojima je riječ u Hrvatskoj ne mogu slati svoje proizvode ostalim državama članicama EU. Proizvodi ovih tvrtki mogu biti na hrvatskom tržištu jer takve tvrtke u cijelosti osiguravaju sigurnost hrane. Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje kao što je Bosna i Hercegovina ukoliko se zemlja odredišta slaže”, navodi se u priopćenju uz podsjećanje kako se izvoz po ovom osnovu iz Hrvatske u BiH bez poteškoća odvijao na temelju bilateralnog sporazuma dvije države sve do 1. srpnja kada je Hrvatska ušla u EU.

Europska komisija nije zanijekala pravo BiH da provjeri ispunjavaju li tvrtke iz Hrvatske minimalne standarde sigurnosti u proizvodnji hrane jednake onima koji su na snazi u BiH, no istodobno je istaknula kako se od hrvatskih izvoznika ne može tražiti da oni budu viši nego što je to slučaj s proizvođačima unutar BiH.

Europska je komisija vlastima BiH poručila kako bi se morao dopustiti uvoz svih prehrambenih proizvoda tvrtki iz Hrvatske zavedenih u registar objekata koji imaju dopuštenje za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla.

Reagiranje Europske komisije uslijedilo je nakon što je ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije tijekom srpnja uvelo zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina za one tvrtke iz Hrvatske koje još nisu ispunile kriterije za izvoz na tržite država-članica EU.

Ta zabrana odnosi se na više od pedeset klaonica i pogona za preradu mesa u Hrvatskoj a u BiH su je obrazložili činjenicom kako su za proizvođače iz Hrvatske prestale vrijediti odredbe sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama središnje Europe (CEFTA) koje su propisivale blaže standarde od onih na kojima inzistira EU. (Business.hr / Hina)