meso - smrznuto - midiOko 60 tisuća tona mesa uvozi se u BiH svake godine. Broj je iz godine u godinu sve veći kao i priče da se uvozi smrznuto meso sumnjive kvalitete.

Meso koje je u zemlju ušlo kao smrznuto, smije samo u preradu, međutim u Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da imaju informacije, da se smrznuto meso prodaje na tržnicama kao domaće.

Tržište mesom u BiH, puno je apsurda. Pa tako smrznuto meso uvoze iz Turske dok Turcima, istovremeno, avionima transportiramo svježe domaće meso.

U BiH je ove godine uvezeno mesa u vrijednosti od 160 milijuna maraka. Od toga količina u vrijednosti od 31 milijun je bila smrznuta.

S druge strane, izvezeno je uglavnom svježe meso u vrijednosti od 80 milijuna maraka, čiji izvoz, za zemlju koja nema proizvodnje ni za svoje potrebe, nema logike, i što dovodi do pitanja, što onda jedu njeni građani?

Za pojedine vlasnike mesnica, dokaz da se smrznuto meso podvaljuje kao svježe je cijena koja nikakvom matematikom i sniženjem ne može biti postignuta.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kažu da imaju informacije, ali nemaju dokaze. Zatražili su od entitetskih inspekcija da na terenu izvrše provjere. Јoš, kažu, nisu dobili odgovor, Republička inspekcija tijekom svojih redovnih provjera, nije utvrdila nepravilnosti.

Najčešće se spekulira o mesu iz Argentine. Međutim, ta priča, barem na papiru, ne stoji. Smrznuto meso, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, uvozilo se iz Njemačke, Poljske, Belgije, Austrije i Turske. A stručnjaci sumnjaju i u priče o uvozu mesa iz starih robnih rezervi. Zamrzavanje je preskup proces za čuvanje mesa.

Da se ne bi moralo vjerovati ovom ili onom trgovcu na riječ, vlasnici koji se ne boje reći odakle je njihovo meso, traže da se konačno donese pravilnik o obaveznom deklariranju i da svi u svoje izloge stave zemlju porijekla i datum klanja živine. (indikator.ba)