Svijetu koji uživa u kavi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbjegne nestašicu te sirovine, piše  agencija “Bloomberg”.

kava - midi“Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati porasti za dodatnih 40 do 50 milijuna vreća kave u narednih deset godina”, izjavio je predsjednik i generalni direktor talijanske kompanije Illycaffè za proizvodnju gotove kave, Andrea Illy, dodajući da je to više od cjelokupnog uroda Brazila.

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promjena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobije se potencijalni problem, a to je, kako navodi “Bloomberg”, nešto protiv čega se poljoprivrednici, vladini službenici i predstavnici te industrije nastoje izboriti na ovotjednom Globalnom forumu od kavi u Milanu.

“Prije ili kasnije, u narednim mjesecima ili godinama, morat ćemo donijeti ozbiljne odluke u pogledu toga što i kako raditi. Ne znamo odakle će ova kava dolaziti”, rekao je Illy.

“Svijet se priprema za deficit u proizvodnji kave od 3,5 milijuna vreća u sezoni 2015./2016. godini”, prema tvrdnjama švicarske kompanije Volcafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi poslije globalnog deficita od 6,4 milijuna tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cijene kave su pale za 27 posto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi agencija. (bloomberg.com)