Količinska prodaja toplih napitaka u periodu listopad 2015. – rujan 2016. smanjena je za 2,4%, dok je ostvarena financijska realizacija u tom periodu bila za 2,2% manja u odnosu na prethodnih 12 mjeseci

U definiciji kategorije važno je uvodno naglasiti kako u tople napitke ubrajamo kavu, čaj te kakao/čokoladne/milkshake napitke, dok je pri definiciji maloprodajnog kanala potrebno pojasniti da prodaja ne uključuje diskontne trgovine (Lidl), cash&carry, drogerije, specijalizirane trgovine pićima, vinarije, HoReCa kanal kao ni institucionalnu prodaju te sezonske trgovine (otvorene kraće od šest mjeseci godišnje).

U ovako definiranom maloprodajnom kanalu kategorija toplih napitaka ostvarila je u zadnjih godinu dana (listopad 2015. – rujan 2016.) mali pad, kako u pogledu volumena, tako i prema ostvarenoj financijskoj realizaciji.

Količinska je prodaja u zadnjih godinu dana, naime, smanjena za 2,4% te je iznosila gotovo 12,5 milijuna kilograma, dok je vrijednosna prodaja u tom periodu premašila iznos od milijardu kuna i bila je manja za 2,2% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su (abecednim redom): Arabesca (Alvorada, Arabesca, Coffina), Anamarija (Anamarija, Bingo caffe, Golden cafe), Franck (Franck, Gloria, Franko, Victoria), Droga Kolinska (Barcaffè), Nestlé (Nescafé, Nesquik, Nestlé), a trgovačke robne marke zauzimaju 5,5% količinskog udjela.

Supermarketi su na prvom mjestu po važnosti tipa prodajnog mjesta s 37% udjela u količinskoj prodaji, a slijede ih hipermarketi s 26% udjela.

U sredini su se pozicionirale velike trgovine mješovitom robom sa 17% i srednje trgovine mješovitom robom s 15%, dok su male trgovine mješovitom robom nešto manje važan kanal sa svega 5% količinskog udjela.  Udio kioska (0,59%) i benzinskih postaja (0,1%) jedva je primjetan u volumenu prodaje kategorije.

Gledano prema vrsti proizvoda, kava je neprikosnoveni lider kategorije s 88% udjela u količinskoj prodaji, dok kakao ima 7%, a čaj 5% udjela.
Sven Jarebica
sven.jarebica@nielsen.com
Junior Client Executive