vranac pro cordeZbog visokih uvoznih taksi, boca vranca crnogorske kompanije “Plantaže” u Kini se prodaje po cijeni od 1.060 juana ili 160 eura.

To je velika kočnica većem izvozu u tu zemlju, ali se iz kompanije “Plantaže” nadaju kako će se do kraja godine situacija promijeniti.

Velike takse na uvoz višestruko povećavaju cijene vina, rekli su iz kompanije “Plantaže” koja planira značajnije povećati izvoz u Kinu, ako prebrodi problem s previsokim taksama.

Iz ove podgoričke kompanije kažu da bi trebalo slijediti primer nekih zemalja, poput Čilea i Australije, koje su uspjele dogovoriti s kineskom vladom ukidanje carine na uvoz vina.

“Plantaže” su već otvorile crnogorsku vilu i izložbeni paviljon u gradu Ningbou, u Kini, s ciljem izlaska na to tržište.

“Kina je strateško tržište naše kompanije. Od početka našeg izvoza u ovu daleku destinaciju, odnosno od 2008. godine, bilježimo konstantan rast izvoza. Naša očekivanja su da će za šest mjeseci ove godine rast izvoza biti oko 30 posto i da ćemo na kraju godine imati izvoz veći od milijuna eura”, kazali su iz Plantaža.

Strategija izvoza je, kako se planira, bazirana na autohtonoj sorti “Vranac”, a posebno na vinu “Pro Corde” koje Kinezi vide kao kvalitetan proizvod koji se odlično slaže uz kinesku hranu, kažu u Plantažama i ističu da je nekoliko kompanija zainteresirano za uvoz njenih vina u Kinu. (tanjug.rs)