Brendovi našeg djetinjstva – Pipi: Piće za stare i mlade

Priča o PIPI počinje 70-ih godina prošlog stoljeća kada je nekolicina ljudi u Dalmacijavinu došla na ideju da se već postojećem asortimanu vina i alkoholnih pića pridruži i bezalkoholno piće koje će privući djecu i mlade

Namjera je bila stvoriti gazirani sok koji će uspješno konkurirati tada popularnoj Badelovoj Nari. Logičan izbor bio je okus od naranče dok se ime odabralo internim natječajem unutar samog poduzeća.

Novo piće dobilo je ime po liku popularne dječje knjige Astrid Lindgren “Pipi duga čarapa”, a pritom je zanimljivo spomenuti kako je autorica dozvolila korištenje imena i odrekla se svih prava. Shodno junakinji Astridine priče, zaštitni znak Pipi postala je zlatokosa, pjegava djevojčica.

Avangardna TV reklama s početka osamdesetih i tada anonimnom Anom Sasso u glavnoj ulozi koja pripijene majice iskače iz vode obilježila je ovaj poznati dalmatinski brend.

MARKETINŠKO ČUDO
Pogođena aroma i lokalna autentičnost, zbog domaćeg štiha i vode iz rijeke Jadro koja se koristi u proizvodnji, vrlo je brzo osvojila potrošače diljem Dalmacije. Tako je prema dostupnim podacima prodaja u jednom trenutku dosegla brojku od 12 milijuna bočica godišnje, što je premašivalo prodaju i svjetski poznate Coca-Cole.

Prvi značajni uzlet popularnosti dogodio se sredinom sedamdesetih angažiranjem sportskog prvaka Veljka Rogošića koji je snimio prve reklame za Pipi.

“Pipi, to je piće za stare i mlade. Zato pijte Pipi, to vam snagu daje!”, govorio je tako naš proslavljeni plivački maratonac. Drugi val popularnosti koji je obilježio brend Pipi krenuo je od tada sasvim anonimne mlade manekenke i njezinih grudi koje su uveseljavale starije generacije muškaraca tik nakon emitiranja dnevnika.

Ana Sasso, mlada djevojka čije ime danas svi znaju, zahvaljujući tom angažmanu i famoznom skoku iz vode s mokrom majicom pripijenom uz grudi vrlo je brzo izašla iz anonimnosti jer je godinu dana kasnije izabrana za Miss postavši najljepša žena Jugoslavije.

Temeljem prvotnog uspjeha, snimljen je nastavak i još atraktivniji reklamni spot dotad neviđen na prostoru bivše države. Isprepleten sportskom dinamikom motociklističkih akrobacija i seksepilom triju mladih djevojaka na plaži među kojima se ponovno ističe sad već mega popularna Ana Sasso, spot je koji do danas drži rekord gledanosti i popularnosti.

Ako niste znali, u spotu je motociklističke akrobacije izvodio tada višestruki državni prvak moto trka Ivan Šola, mlađim generacijama možda poznatiji kao pilot prve hrvatske olimpijske bob posade.

NOVI POČETAK
Dugo vremena živjelo se na staroj slavi i nije se pretjerano ulagalo u brend iako se omiljena Pipi prodavala jednako dobro. Zatim sredinom 2012. zbog poslovnih gubitaka i dugovanja Dalmacijavino odlazi u stečaj, no Pipi ni tada ne posustaje.

I dalje puni proizvodne kapacitete a svoj doprinos u očuvanju pića i brenda Pipi prošle su godine odlučili dati i u košarkaškom klubu Split, čiji košarkaši na svom dresu besplatno reklamiraju ovu vrijednu robnu marku i jedan od zaštitnih znakova Dalmacije.

Popularnost brenda Pipi ne jenjava pa su tako u Dalmacijavinu početkom ove godine asortiman osnažili ponovnim pokretanjem proizvodnje varijanti Pipi bitter lemon i Pipi tonic water. Još da osmisle i snime novi atraktivni TV spot po uzoru na ranije uspješnice, tko zna, možda čak i premaši prodaju iz zlatnih osamdesetih.

PIPI VREMEPLOV

1971. – počinje proizvodnja Pipi, prvog bezalkoholnog pića Dalmacijavina na bazi naranče. Ime je na internom natječaju osmislio zaposlenik Nikola Miličević

1977. – kreće suradnja s maratoncem i sportskim prvakom Veljkom Rogošićem te se počinju emitirati prve televizijske reklame s njime u glavnoj ulozi

1981. – snimljena legendarna TV reklama s mladom djevojkom koja pripijene mokre majice iskače iz bazena

1983. – nastavak suradnje s Anom Sasso i snimanje atraktivnog TV spota na splitskim Bačvicama koji do danas drži rekord gledanosti i popularnosti

2012. – Dalmacijavino odlazi u stečaj, no Pipi i dalje nastavlja puniti proizvodne kapacitete

2013. – revitalizacija brenda Pipi i širenje asortimana ponovnim pokretanjem proizvodnje Pipi bitter lemon i Pipi tonic water