dalmacijavino-zgrada-split-midiSplitski Trgovački sud danas je odgodio odluku o prijedlogu za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom do 9. svibnja kako bi radnici pričekali odgovor Vlade od koje su tražili da se i njima, kao radnicima Kraljevice, prije otvaranja stečaja isplate zaostale plaće.

Sudac Ivan Basić će naknadno donijeti odluku o mjerama osiguranja koje je predložila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Lendi Pezzi, to jest o postavljanju privremenog stečajnog upravitelja i zabrani raspolaganja imovinom.

Na današnjem ročištu, zakazanom radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Dalmacijavino, sudac Basić je saslušao prijedloge zainteresiranih strana i predočio potvrdu Fine o dugovanjima tvrtke.

“Tražimo isto ono što je hrvatska država obećala radnicima Kraljevice, a to je da će im isplatiti sva potraživanja iz kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine, i to prije otvaranja stečaja. Želimo vjerovati da će država, s obzirom da su Kraljevica i Dalmacijavino u njenom vlasništvu, pravičnim odnosom pokazati da u ovoj zemlji jednako vrijede ljudska i radnička prava ma gdje se tko nalazio. Zato smo prošlog tjedna Vladi uputili zahtjev da se u slučaju Dalmacijavina postupa kao i s Kraljevicom”, kazao je okupljenim novinarima nakon odluke suca predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

“Od milijardu i 50 milijuna kuna dugovanja Dalmacijavina više od 50 posto otpada na kamate koje su u najmanju ruku u jednom periodu bile zelenaške, od 14 do 17 posto”, rekao je Matijašević.

Iz temeljnog kapitala je izuzeta nekretnina izuzetno vrijedna u trajektnoj luci, a dug Dalmacijavina s tog osnova nije umanjen, kazao je. “Da je riječ o poštenoj, pravnoj i pravednoj državi onda bi se najmanje za iznos ovih kamata otpisala dugovanja Dalmacijavina, rekao je Matijašević.

Predsjednik Uprave Dalmacijavina Ivan Matković sucu je, odgovarajući na pitanja na današnjem ročištu, kazao da Dalmacijavino osim opreme ima bogatu imovinu i to tvornicu i zemljište na Stinicama u Splitu, vinarije i vinograde na Hvaru i u Drnišu, tvornicu kvasine u Drnišu, vinski podrum u Kaštel Starom, te poslovne prostore u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Vukovaru, Sarajevu, Tivtu i u Ljubljani.

Osim što se Dalmacijavino nalazi u dugu i oni imaju oko 20 milijuna kuna potraživanja, rekao je. Kazao je i kako su stečajni uvjeti ostvareni još prije 10 godina zbog prezaduženosti tvrtke, nesposobnosti za plaćanje i dugotrajne blokade računa.

Hrvatska je Vlada na svojoj sjednici 22. ožujka zaključila kako je Dalmacijavino prezaduženo, nelikvidno i već duže vrijeme s blokiranim žiro-računom tako da su se stekli uvjeti za stečaj. Splitski Trgovački sud je 2. travnja donio rješenje kojim se pokreće postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka i za 17. travnja odredio ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za njegovo otvaranje. (H)