Brendovi za sva vremena: Tradicija vrijednosti i kvalitete

Na radost generacija potrošača, kako onih starijih, tako i onih najmlađih, u nekoliko FMCG kategorija možemo identificirati brendove koji, unatoč svojoj dugovječnosti, nisu postali staromodni i dosadni, nego im vrijeme samo dodaje na vrijednosti i kvaliteti. Uredništvo magazina Ja TRGOVAC odabralo je deset naših najprodavanijih i najdugovječnijih proizvoda koji slobodno mogu zasluživati epitet brendova za sva vremena.

Što znači ime, prepoznatljiv logo ili slika na proizvodu? Najčešće, sve kupcu koji zna što kupuje, zna otprilike gdje će ga pronaći u svom dućanu, neće gledati deklaraciju, sastav, pa ni cijenu. Takvi proizvodi nisu prečesti, ali ima onih koji su ušli u naše živote još u djetinjstvu kada su ih još naše mame kupovale, a mi nastavili tradiciju i ne mislimo je mijenjati. Takvi su proizvodi odoljeli vremenu, generacijama, liberalizaciji uvoza, mijenama potrošačkih navika i nizu sličnih zamjenskih, pa i jeftinijih proizvoda. Postali su domaći brendovi za sva vremena koji se ne propituju jer znamo njihovu kvalitetu koju ne može zamijeniti nijedan drugi proizvod iste vrste. Ili i može, ali tu je još nešto – emocija i vezanost za okus ili miris koji nas prate cijeli život. Iako smo svakodnevno bombardirani reklamama koje opisuju proizvode kao prirodne, ručno izrađene, organske….sve pridjevi koje suvremeni potrošač želi čuti.

Hrvatska nema avione, automobile, modne i kozmetičke brendove koji bi činili dio nacionalnog ponosa i identiteta, ali je imala i još uvijek ima snažnu prehrambenu i kemijsku industriju koje su tijekom vremena izdržale sve koncepte ekonomije, otvorenog i zatvorenog tržišta, domaćih i stranih trgovaca, razmaženih potrošača i žestoke konkurencije na tržištu. Dio su našeg identiteta, pa i ako nisu avioni ili pak najnoviji tehnološki, internetski izumi, dio su našeg načina života, nasljeđa, prehrambenih ili higijenskih navika. Nazivamo ih našim domaćim brendovima koji unatoč dugovječnosti, neki i više od stoljeća, drugi blizu, a treći se bliže tradiciji dugoj već dva stoljeća. Na tržištu nisu postali staromodni i dosadni, nego im vrijeme samo dodaje na vrijednosti i kvaliteti. Uredništvo magazina Ja TRGOVAC odabralo je deset naših najprodavanijih i najdugovječnijih proizvoda koji slobodno mogu zasluživati epitet brendova za sva vremena.

FAKS HELIZIM – USPJEŠNA BITKA S NAJVEĆIMA
Malo je koji proizvod iz našeg izbora prošao tako žestoku tržišnu konkurenciju i iskušenje kao Faks helizim. Nakon otvaranja tržišta prije 20-ak godina, police dućana zatrpane su najrazličitijim deterdžentima za pranje rublja, od najpoznatijih svjetskih brendova pa sve do trgovačkih robnih marki najšireg cjenovnog raspona. Ipak, naš Faks helizim ove godine slavi veliki jubilej – 50 godina postojanja. Nastao je 1968. godine, kao rezultat rada tima stručnjaka koji su osmislili novu, za tadašnje vrijeme i na ovim prostorima revolucionarnu formulu deterdženta koja je omogućila strojno pranje rublja. U to je vrijeme malo tko mogao pomisliti da će Faks helizim postati nezamjenjiv proizvod za održavanje čistoće i higijene rublja u domaćinstvima kako Hrvatske, tako i tržišta regije. Ali opće prihvaćeni deterdžent nije mogao živjeti na staroj slavi.

U svakoj fazi životnog vijeka, kažu u Saponiji, morao je odgovarati zahtjevima vremena te se prilagođavati životnom stilu potrošača, ispunjavajući sve njihove potrebe pri pranju i njezi rublja. Tako i u ovoj godini velikog jubileja za Faks helizim Saponia je, inspirirana trendovima koji trenutno vladaju u beauty svijetu, osmislila i razvila cijelu liniju proizvoda s micelarnom formulacijom. Naime, micelarna otopina jedan je od najpopularnijih beauty proizvoda u posljednjih nekoliko godina jer micelarna tehnologija u sebi sadrži micele – sitne čestice koje s nevjerojatnom lakoćom otapaju masti i poput magneta vežu ostatke nečistoća.

GENERACIJE STARE ZAJEDNO S VEGETOM
Prva generacija koja je probala jela s Vegetom danas je već u ozbiljnom dobu. Vegeta brend, naime, izrastao je na univerzalnom dodatku jelima koji je lansiran 1959. godine zahvaljujući viziji, strasti i entuzijazmu tadašnjeg razvojnog tima koji je vodila profesorica Zlata Bartl, izumiteljica Vegete i od milja nazvana “teta Vegeta”. Otada se brend Vegeta i asortiman pod Vegeta brendom kontinuirano razvijaju i Vegeta se razvila od malog lokalnog proizvoda u relevantan međunarodni brend. Danas je Vegeta sinonim za kategoriju univerzalnih dodataka jelima na tržištima Adria regije i kulinarski brend u čijem se asortimanu nalaze isključivo proizvodi najviše kvalitete, a koji uključuju univerzalne dodatke, specijalne dodatke, mješavine za pripremu jela, juhe, bujone i začine. Vegeta je prisutna na više od 60 svjetskih tržišta gdje je odgojila generacije profesionalnih i amaterskih kuhara i donijela kreativnost u kuhinje širom svijeta.

Već se desetljećima mnogi pitaju u čemu je tajna Vegete i zašto nitko ne može posložiti inače poznate, jednostavne sastojke od začinskog bilja, suhog povrća, mrkve, luka i celera. Neki su pokušali kopirati Vegetu, na tržištu se svojevremeno pojavila i lažna Vegeta, no bez uspjeha. “Tajna Vegete leži u samim proizvodima, u vrhunskoj kvaliteti, originalnim i tajnim recepturama, izbalansiranom omjeru sastojaka, povrća i začina, koji se sljubljuju s jelom na jedinstven način, ističući okuse glavnih sastojaka svakog jela, a bez da dominiraju vlastitim okusom. Zbog toga je Vegeta postala neizostavnim dijelom mnogih lokalnih kuhinja”, tumači Sanja Kelek, menadžer kategorije u Podravki.

CIGLICA JE RITUAL
Tržište kave ne ostavlja nijednom proizvođaču prostora za lagodan život pa ni najstarijem domaćem proizvođaču među njima, zagrebačkom Francku. No, jedan proizvod se ističe po svojoj prepoznatljivosti zbog pakovanja i kvalitete. To je popularna “Ciglica”, kako je od milja nazvana Franckova Jubilarna kava. Ove godine i Jubilarna kava je slavljenik te obilježava 25 godina od trenutka kada se pojavila u svom autentičnom i nezamjenjivom pakiranju. Franck počinje s proizvodnjom Jubilarne kave 1972. godine, a 1993. uvodi poznato vakuumirano pakiranje koje čuva kavu od utjecaja kisika i vlage iz okruženja. Time se produljuje rok trajanja i čuva kvaliteta, miris i okus kave. “Naša ‘Ciglica’ zasluženo drži poziciju kraljice među kavama. Sa svojom kombinacijom najbolje arabica i robusta kave, prženih i mljevenih na poseban način, oduševljava već godinama te je upravo ta tradicija njezina prepoznatljivost. Kako bismo dodatno razveselili potrošače, pripremili smo im iznenađenje i ‘Ciglici’ dali novo ruho u ‘limited edition’ izdanju”, istaknula je Ana-Marija Brodarić, brend menadžerica za kategoriju mljevene kave u Francku, te pritom poručila: “Sa zasluženim statusom kraljice među kavama, Franck Jubilarna u Limited Edition verziji daje posebno značenje ritualu pripreme i uživanja u kavi.”

GORČINA PELINKOVCA JE SLAST USPJEHA
Bogatu priču protkanu kroz povijest ima i Badelov Pelinkovac koji se od likera samo za odabrane, s vremenom pretvorio u narodno piće koje je mnogima dostupno i u kojem vole uživati. Proizvodnja Badelova Pelinkovca počela je daleke 1862. godine, zbog svoje originalne recepture brzo je bio prepoznat u Europi gdje je osvajao brojna priznanja na natjecanjima, a ubrzo je počeo stjecati i svjetsku slavu. Tvornica koju je osnovao Franjo Pokorny i koja je prethodnica Badela, počela je 1910. godine nositi naslov “kraljevski dvorski dobavljač”, pa se tako Pelinkovac početkom prošloga stoljeća posluživao na francuskom i austrougarskom dvoru. Svoju originalnost kroz sačuvanu tajnu recepturu Pelinkovac živi i danas te je prisutan na 20 izvoznih tržišta i dobitnik je raznih svjetskih nagrada. Na hrvatskom je tržištu vodeći u svojoj kategoriji pića, a takvu poziciju zauzima i u susjednim zemljama.

Što pelinkovac čini tako traženim i posebnim okusom, prihvatljivim mnogima? Pelinkovac ima osebujan miris i okus zbog prirodnih biljnih sastojaka među kojima dominira mediteranska ljekovita biljka pelin koja raste na hrvatskom kamenjaru, stoljećima znana kao lijek koji čisti krv i snaži želudac. Najvažnija specifičnost ovog biljnog likera sasvim je prirodan, tradicionalni način proizvodnje. U postupku proizvodnje više je od 20 odabranih ljekovitih bilja, među kojim dominira pelin. Tijekom višetjednog maceriranja, oslobađaju svoja najvrjednija svojstva. Dio tako dobivenog macerata destilira se u bakrenim kotlovima, nakon čega se destilat i macerat sljubljuju u gotov proizvod. U Pelinkovcu nema dodataka umjetnih i gotovih aroma.

KRALJICA BAJADERA
Poslovanje najvećeg domaćeg konditora Kraša počiva na proizvodima koje je tržište odavno prigrlilo, čokoladama, keksima, napolitankama… i svi su biseri među slatkišima. Među njima se ipak izdvaja Bajadera, kraljica među desertima. Jedinstveni, kremasti okus i fina topivost Bajadere rezultat su originalne, zaštićene Kraševe recepture, posebnog načina izrade i visokokvalitetnih sastojaka strogo kontroliranog podrijetla – finih lješnjaka i badema, oplemenjenog kakao maslaca i kakao mase. Jedinstvena pralina je i nakon više od 60 godina bogate povijesti zadržala izvorni okus i recepturu (prva Bajadera proizvedena je 1954. godine), a zbog svoje originalnosti i jedinstvenih karakteristika 1997. postaje prvi proizvod koji je dobio oznaku Izvorno hrvatsko. Današnji dizajn Bajadere potječe iz 1989. godine i unatoč manjim promjenama, još uvijek je zadržao jedinstveni vizualni identitet koji prepoznaju generacije potrošača.

Uz Bajaderu, Domaćicu i Dorinu, Kraš njeguje proizvode čija proizvodnja kreće još tridesetih godina prošlog stoljeća. Mnogi bomboni od tada pune police trgovina, što se nije promijenilo do dana današnjeg pa i sada u trgovinama svojim najmlađima rado kupimo 505 s crtom, Bronhi ili Ki-Ki. Dvije godine nakon Bajadere započela je i proizvodnja jednog od najstarijih proizvoda dječjeg asortimana – čokolade Životinjsko carstvo koje i danas, u svom suvremenom i novim generacijama prilagođenom obliku, pobuđuje nesmanjeni interes djece u brojnim zemljama širom svijeta.

NARODNO IME ŽUJA
Ima li za neki proizvod bolje reklame i sigurnosti u svoju tržišnu budućnost nego kada sami potrošači s vremenom izmisle za njega neki svoj nadimak, kraticu. Jedino pivo u Hrvatskoj s nadimkom, a možda i proizvod uopće, je Ožujsko pivo ili Žuja, simpatični nadimak kojim svojem omiljenom pivu tepaju sami potrošači. Naravno da je proizvođač s oduševljenjem prihvatio nadimak i s njim izašao na tržište. Najlakše je reklamirati proizvod kada ne trebaš puno objašnjavati pa je lakonska tvrdnja “Žuja je zakon” dovoljna za komunikaciju s potrošačima.

“Temelj uspjeha Ožujskog piva prije svega leži u njegovoj kvaliteti koju držimo konstantnom i bez kompromisa punih 126 godina. Ona je temelj za bilo kakav rast i razvoj te zalog za budućnost proizvoda i brenda. Uz takvu osnovu, konzistentna komunikacija, jasno pozicioniranje među ciljnom skupinom te inovativni pristup i brendu i komunikaciji elementi su uspjeha Žuje. Kroz komunikaciju uvijek se nastojimo baviti relevantnim i aktualnim temama kojima pristupamo na ‘Žujin način’, s određenom dozom humora”, kažu u Zagrebačkoj pivovari. Kvalitetu proizvoda karakterizira balansirani omjer gorčine i fine karbonizacije i dugogodišnje iskustvo u proizvodnji piva. Proizvodi se od 1892. godine, a ime je dobilo po mjesecu ožujku u kojem se tradicionalno proizvodilo najbolje pivo.

ČARLI – NAJBOLJA HRVATSKA SAPUNICA
Nema tko nije prisutan na domaćem tržištu deterdženata i sredstava za pranje posuđa – sve globalne, regionalne kompanije i brojne trgovačke robne marke. Prostor je prilično tijesan za sve koji žele ugrabiti što veći dio tržišta. Čarli je najstariji i najpoznatiji hrvatski deterdžent za ručno pranje posuđa, prisutan na policama trgovina još od 1974. godine te vodeći proizvod u toj kategoriji u bivšoj Jugoslaviji. Nije pretjerano reći da su naraštaji odrastali uz Čarli i dobro poznatu melodiju “Danas pere Čarli”. Ali tijekom 1990-ih i u prvoj polovici 2000-ih Čarliju dolaze teški dani, pa je početkom 2007. zabilježio najnižu poziciju na tržištu i slijedio silaznu putanju po pitanju rezultata prodaje i tržišnog udjela. Pravi zaokret i povratak, u košarice i u srca potrošača, kreće s novom strategijom razvoja od 2010. godine. Redizajn i lansiranje nove ambalaže i linije proizvoda Čarli pratila je aktivna nacionalna medijska kampanja pod nazivom “Čarli – najbolja hrvatska sapunica”. Labud je među prvim proizvođačima poseban naglasak stavio na ekološki aspekt i tendenciju ‘’povratka prirodi’’ u odnosu na recepturu i mirise, što ubrzo prihvaćaju i konkurentski proizvođači. Površinski aktivne komponente, tenzidi, potječu od plodova kokosa i kukuruza pa je Čarli, od tada i do danas, biološki razgradljiv i ph neutralan proizvod koji se ne testira na životinjama.

SAMO KARLOVAČKO JE DOVOLJNO
Karlovačko pivo proizvodi se od davne 1854. godine. Ljubitelji ga zovu samo Karlovačko jer se zna što je najpoznatiji proizvod iz Karlovca. Obilježava ga zlatno-žuta boja i osvježavajuće gorak okus, a poseban je po skladnoj aromi slada i punoći okusa. Karlovačko se na domaćem pivskom tržištu izdvaja po tome što se za njega koristi ječmeni slad proizveden od 100 posto hrvatskog ječma. Projekt nabave domaćeg pivarskog ječma pokrenut je 2014. godine. Od tada do 2017. godine otkupljena količina pivarskog ječma gotovo se udvostručila (povećanje od čak 84 posto), a broj OPG-ova koji uzgajaju ječam povećao se za 18 posto. Ovim projektom pivovara Heineken Hrvatska pokazuje da vjeruje u potencijale domaće poljoprivrede te da domaći poljoprivrednici znaju proizvesti vrhunske sirovine. Uz navedeno, važno je istaknuti da su u Karlovačkom samo osnovni prirodni sastojci: ječmeni slad, voda i hmelj. Tijekom godina, Karlovačko je uvijek nastojalo slušati želje i potrebe svojih potrošača te odgovoriti na njih. Uz to, mnogo se ulagalo u tehnologiju za proizvodnju piva kako bi se osigurala i zadržala vrhunska kvaliteta proizvoda. Karlovačko je, naime, dobitnik mnogih nagrada za kvalitetu, a najnovije priznanje je zlatna medalja Monde Selection.

JAMNICA SPREMNA ZA IDUĆIH 190 GODINA!
Rijetko koji proizvod bliži se postojanju od čak dva stoljeća! Tijekom tog dugog razdoblja uz mineralnu vodu, nekada zvanu Jamnička kiselica, veselilo se i slavilo, a nijedan malo veći skup nije mogao proći bez poznate zelene boce. Brendovi Jamnice tržišni su lideri u svojim kategorijama, zahvaljujući kvaliteti proizvoda, tradiciji i ulaganjima. Upravo kombinacijom ova tri faktora Jamnica je u kategoriji gaziranih prirodnih mineralnih voda već godinama vodeća u Hrvatskoj, a uz to ove godine obilježava impresivnih 190 godina prisutnosti na tržištu. Ova najpopularnija gazirana mineralna voda u Hrvatskoj počela se puniti 1828. godine, što je izuzetno ne samo u domaćim, već i u svjetskim okvirima.

Temeljem brojnih prednosti, kao što su osvježavajući okus i kvaliteta mineralnog sastava, pozicionirala se na sam vrh liste gaziranih prirodnih mineralnih voda. Kvaliteta njenog mineralnog sastava kroz desetljeća ostala je postojana, a mijenjali su se dizajn etiketa i ambalaže. “Nudimo široki raspon pakiranja i volumena prilagođen svim ciljnim skupinama, od staklene ambalaže pa sve do različitih PET formata. Upravo razvojem proizvoda i ulaganjima u poslovanje te jakom distribucijom i činjenicom da je kupcima lako dostupna, Jamnica drži čvrsto prvo mjesto u kategoriji gaziranih voda u Hrvatskoj”, kažu u tvrtki. Uz gaziranu prirodnu mineralnu vodu stasala je i prirodna mineralna negazirana voda Jana koja je u posljednjih 15 godina, od kad se pojavila na tržištu, postala također vodeća na ljestvici snage brendova. Iz Jamnice ističu kako je, uz iznimnu kvalitetu i mineralni sastav (idealan omjer kalcija i magnezija) te činjenicu da dolazi iz zaštićenog izvora s 800 metara dubine, veliki iskorak u komunikaciji Jana napravila svojom kampanjom “Voda s porukom”.

ZVIJEZDA S VITAMINOM SUNCA
Prirodni, strogo selektirani sastojci visoke kakvoće, tradicionalna receptura uz praćenje svjetskih i predvođenje domaćih trendova karakteristika su svih Zvijezdinih proizvoda koji već više desetljeća čine sastavni dio prehrane domaćih potrošača. Zvijezdino ulje, margarin i majoneza tržišni su lideri u svojim kategorijama jer potrošači već generacijama u njima prepoznaju kvalitetne namirnice koje će zadovoljiti njihove potrebe. Zvijezda majoneza prvi je put proizvedena 1959. godine i receptura joj se otad nije mijenjala – načinjena je od svježih jaja i bez konzervansa.

“Prateći potrebe potrošača, tijekom godina razvijali smo različite okuse i danas velikim izborom unutar asortimana Zvijezda svakom korisniku garantira jedinstveno gurmansko iskustvo i mogućnost da je kombiniraju s namirnicama koje najviše vole”, navode iz Zvijezde. Pakiranje proizvoda također je prilagođeno različitim potrebama potrošača pa je Zvijezda majoneza dostupna u tubi, staklenci, vrećici i flakonu.

Zvijezda je jedini proizvođač majoneze i proizvoda na bazi majoneze u Hrvatskoj te jedini proizvođač margarina koji su potrošačima prvi put predstavili 1956. godine.

Obogaćen je vitaminima A, D i E, a generacije ga desetljećima prepoznaju kao najbolji sastojak za pripremu slastica, ali i slanih jela. U skladu sa svjetskim trendovima, od 2006. godine Zvijezda margarin ne sadrži trans masti, a prošle godine, potaknuti istraživanjima koja upućuju na javno-zdravstveni problem nedostatka vitamina D među svjetskom populacijom, namaz Margo dodatno su obogatili vitaminom D koji je ključan za zdrave i jake zubi i kosti. Na taj način, kažu nam u Zvijezdi, potrošačima su omogućili da uz jedan proizvod brzo, ukusno i praktično zadovolje dnevnu potrebu za vitaminom sunca.