Začini i začinske mješavine: Zamah trgovačkih marki

Trgovačke marke su u zamahu te su u proteklih 12 mjeseci ostvarile rast od zavidnih 7% u usporedbi s prethodnim godišnjim razdobljem te su zauzele petinu udjela u broju promocija kategorije.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Začini i začinske mješavine” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju ožujak 2017. – veljača 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u navedenim kategorijama oglašavalo se 70 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

DVA JAKA TRGOVCA
Trgovačke marke su u zamahu te su u proteklih 12 mjeseci ostvarile rast od zavidnih 7% u usporedbi s prethodnim godišnjim razdobljem te su zauzele petinu udjela (20%) u broju promocija kategorije.

Dva su vodeća trgovca snažno rasla te se jasno izdvojila na čelu poretka. I dok su lani također bili na čelu s 10% udjela, u zadnjih su 12 mjeseci napravili veliki korak naprijed pa je tako drugoplasirani Kaufland došao do 14%, a vodeći Metro do čak 19% udjela u broju promocija. S dosta manjih 7% potom slijede Tommy i KTC pri čemu je prvi trgovac rastao za 2% a drugi ostao na istome. Najveći pad zabilježile su petoplasirane Plodine koje su izgubile 4% i sada drže 6% udjela. Slijedi Lidl s 4% i rastom od 2%, Konzum je ostao na lanjskih 3%, a isto toliko uz minimalan trend rasta ostvario je i TP Varaždin. Listu vodećih zaključuju Spar i Velpro koji su ostvarili po 2% udjela. Ostali su trgovci kumulativno zauzeli 33% udjela u broju promocija, što je za čak 13% manje negoli u prethodnih 12 mjeseci.

PAD PROMOCIJE
Osobito je zanimljiv trend pada promotivne prodaje u ovoj kategoriji proizvoda, barem sudeći prema udjelu oglasa u kojima se komunicira snižena cijena proizvoda a koji su na međugodišnjoj razini kliznuli s 56% na 46% udjela u broju promocija. Takav je trend išao na ruku komunikaciji proizvoda s redovnom cijenom koji su pak rasli s prošlogodišnjih 33% na aktualnih 45% udjela te se gotovo izjednačili sa sniženom cijenom.

Ostali su tipovi promocije smanjili svoj udio s 12% na 9% udjela. Još da spomenemo i podjelu prema mjernim jedinicama, gdje gram ima apsolutnu premoć unatoč padu udjela u broju promocija s lanjskih 81% na sadašnjih 76%. Kilogram kao mjerna jedinica zabilježio je rast sa 6% na 10%, a ostale mjerne jedinice rasle su s 13% na 14% udjela.

Prethodni članakBrendovi za sva vremena: Tradicija vrijednosti i kvalitete
Sljedeći članakMETRO AG nastavio sa stabilnim razvojem u drugom kvartalu