Tesco-supermarket-midiTo je najveći zabilježeni gubitak nekog maloprodajnog lanca i jedan od najvećih u britanskoj korporativnoj povijesti, navodi BBC

Britanski maloprodajni lanac Tesco ostvario je najgore rezultate u svojoj povijesti – u poslovnoj godini koja je završila u veljači ostvaren je gubitak prije plaćanja poreza od 6,4 milijarde funti.

To je najveći zabilježeni gubitak nekog maloprodajnog lanca i jedan od najvećih u britanskoj korporativnoj povijesti, navodi BBC.

“Rezultati koje smo objavili pokazuju loše stanje na tržištu, ali što je još važnije, i pad naše konkurentnosti”, izjavio je Dave Lewis, direktor Tesca.

U prethodnoj, 2013. poslovnoj godini dobit prije oporezivanja iznosila je 2,2 milijarde funti.

Gubitak od oko 4,7 milijardi funti posljedica je pada vrijednosti Tescovih trgovina, od kojih će 43 biti zatvorene. Prodaja u supermarketima pala je 60 posto, s 3,3 milijarde funti u 2013. na 1,4 milijarde funti u prošloj godini.

Iz kompanije su priopćili da su rezultati u europskim trgovinama podbacili zbog oštre konkurencije diskontnih trgovina, dok su u Aziji ostvarili dobit od 565 milijuna funti, što je pad od 15,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja je pala u Južnoj Koreji, Tajlandu i Maleziji.

Tesco će sa zaposlenicima pregovarati o novom, jeftinijem modelu svog mirovinskog sustava, jer je njihov mirovinski program trenutno u deficitu od 3,89 milijardi funti. (banka.hr)