Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na online sjednici skupštine Eurochambresa ponovno izabran za člana Upravnog odbora Eurochambresa, a za članicu Odbora za proračun izabrana je glavna tajnica HGK Marina Rožić, priopćeno je u četvrtak iz HGK.

Burilović je, kako se prenosi, izvijestio članove skupštine o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj te o nizu mjera za pomoć gospodarstvu koje se provode kako bi se sanirale negativne posljedice utjecaja koronakrize na poslovanje tvrtki.

Predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl apostrofirao je važnost povoljnih uvjeta poslovanja koji moraju biti prepoznati u svim područjima politike ako gospodarski oporavak od krize želi dobiti i održati zamah. “Komore su pouzdan partner donositeljima odluka i zalažu se za konkretne i brzo provedive instrumente koji će pomoći gospodarstvenicima. Ponovno uspostavljanje neometanog funkcioniranja jedinstvenog tržišta, dovršetak tržišta kapitala, energije i digitalnog tržišta temelj su gospodarskog oporavka i rasta u EU”, istaknuo je Leitl.

Kako se navodi u priopćenju HGK, Eurochambres je od 12. do 14. listopada bio domaćin šest internetskih događaja o ponovnom pokretanju Europe, koji su predstavljali doprinose niza političara i dužnosnika iz EU institucija. Informacije iz komorske mreže tijekom ovotjedne internetske serije potvrđuju razmjere izazova s kojima se suočavaju europska poduzeća, ističu iz Komore.

Prenose da je Leitl, osvrnuvši se na rasprave o politici malih i srednjih poduzeća, trgovini, jedinstvenom tržištu, vještinama i održivim financijama, naglasio da kreiranje i provedba politika EU-a moraju više nego ikad odražavati potrebe milijuna europskih poduzeća, posebno malog i srednjeg poduzeća (MSP).

“Puno značajnih poluga za oživljavanje gospodarstva u rukama je institucija EU-a i one se moraju u potpunosti iskoristiti. Trebamo hitne mjere kako bismo olakšali financijsku likvidnost i osigurali pristup tržištu. Ciljevi dugoročne politike poput dvojne zelene i digitalne tranzicije također se moraju temeljiti na realnim ciljevima, jasnim planovima i učinkovitim mjerama da bi naša poduzeća – posebno mala i srednja – bila u stanju provoditi proces oporavka”, zaključio je Leitl na skupštini.

Eurochambres je udruženje europskih komora osnovano 1958. godine, sa sjedištem u Bruxellesu, koje artikulira interese poslovnog sektora pri institucijama Europske unije. Predstavlja više od 20 milijuna tvrtki u Europi, s 45 članova i europskom mrežom od 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

HGK je članica Eurochambresa od 2000. godine.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!