Burne reakcije na Konzumovu nogometnu reklamu

Nogometni dvoboj ljutih suparnika Engleske i Hrvatske, koji mediji podgrijavaju objavljujući veće ili manje uvrede jednih protiv drugih, iskoristio je najveći domaći trgovački lanac Konzum da „nogometnom“ reklamom pažnju javnosti privuče svojim proizvodima no time je izazvao nezadovoljstvo konkurencije koja ga optužuje za podlost.

Na dvije pune stranice u dnevnim novinama Konzum je objavio reklamu u kojoj na nogometno-reklamnom terenu utakmicu „igraju“ Konzumove robne marke, koje predstavljaju domaću ekipu i robne marke Lidla i Bille, koje igraju za stranu ekipu.

„Nismo odobrili upotrebu naših robnih marki nikome, a posebno nismo odobrili korištenje marki za tako nisku tržišnu komunikaciju. Konkurencija je uvijek zdrava, ali ne na tako podli način, posebno kada se uzme u obzir da je reklama objavljena i uz logo Hrvatskog nogometnog saveza“, iskazala je svoje nezadovoljstvo postupkom Konzuma Tea Gršić iz odnosa s javnošću Lidla.

U Lidlu tvrde da nisu dobili pisani upit od bilo koga za korištenje robnih marki, a to, tvrde, pokazuje i niska kvaliteta logoa koji predstavljaju „stranu“ ekipu. Naime, robne marke poput Vita d’ora Twinera i Maxi trata očigledno su fotografirane i zatim digitalno obrađene, što pokazuje da dizajner koji je izradio oglas nije na raspolaganju imao originalne logotipove.

„Nismo imali nikakvih kontakata sa zahtjevom za korištenje našeg brenda Clever“, tvrdi Aleksandra Šobat iz Bille, čija robna marka Clever igra u veznom redu ekipe koja se suprotstavila Konzumovim uzdanicama.

Upravo pitanje odobrenja za korištenje brendova član Suda časti Udruženja društva za tržišno komuniciranje HURA Kamilo Antolović postavlja kao ključni problem oglasa koji on naziva „nelojalnim postupkom“.¸

„Kodeks oglašavanja u svom članku 17. zabranjuje zlouporabu i korištenje stranih robnih obilježja bez prethodnog odobrenja vlasnika tih robnih marki“, upozorava Antolović. Drugi moment koji treba uzeti u obzir u Konzumovom oglasu je njegova istinitost no ako se u oglasu objavi neistinitost i pretjerivanje kojem je za cilj postići humor tada je to dopuštena tehnika oglašavanja, tvrdi Antolović.

Spomenuti Kodeks za kršenje etike u oglašavanju predviđa različite kazne.

„Kazna može biti samo negativan publicitet, ali i podnošenje kaznene prijave ukoliko HURA-i netko prijavi slučaj. Druge kazne predviđaju objavu ispravka ili plaćanje odštete oštećenim stranama“, objasnio je Antolović. (Business.hr)