DEKRA, agencija specijalizirana za područje ljudskih potencijala, odlučila je uoči početka Svjetskog prvenstva istražiti navike i ponašanja osoba koje prate nogomet i nogometne utakmice te utvrditi njihova razmišljanja o uspjehu Hrvatske na ovom natjecanju.

Od kraja siječnja do početka ožujka 2018. godine provedeno je istraživanje na prigodnom uzorku od 482 osobe oba spola s ciljem utvrđivanja navika i ponašanja osoba koje prate nogomet i nogometne utakmice te njihovog stava o uspjehu Hrvatske na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Rezultati su pokazali da više od 50% ispitanika posjećuje nogometne utakmice, no tek je manji broj njih bio na dosadašnjim svjetskim/europskim nogometnim prvenstvima. Više od 40% ispitanika smatra kako će se Hrvatska plasirati u osminu finala na prvenstvu u Rusiji dok ih više od 30% smatra da će uspjeti doći i do četvrtine finala.

Najveći favorit na ovogodišnjem natjecanju im je Njemačka. U grupnom dijelu prvenstva najbolji rezultat Hrvatske predviđaju u utakmici s Nigerijom, a najlošiji s Argentinom za koju 11% ispitanika misli da bi čak mogla pobijediti na prvenstvu.

Kao što je i uvriježeno mišljenje, najveći broj muških ispitanika prati utakmice više od tri sata za vrijeme prvenstva dok žene prate samo one dane kad igra Hrvatska. Iako veliki broj kafića organizira gledanje utakmica na velikim platnima ili plazma tv-u, više od 70% naših ispitanika preferira gledati nogometne utakmice kod kuće.

Za vrijeme utakmice najčešće se jede čips koji konzumira 52,7% ispitanika, a nešto više od trećine njih (35,5%) jede kikiriki. Slijedi pizza koju konzumira 18,7%, dok neke slatkiše jede 12,2% ispitanika. Pivo je piće koje se najčešće pije tijekom gledanja utakmica: ovo piće konzumira 52,1% svih ispitanika od čega je 56,2% muškaraca i 41,5% žena. Gazirani ili negazirani sok tijekom utakmice pije petina gledatelja (20,1%), a među njima je čak 31,9% žena te svega 15,6% muškaraca. Vodu tijekom gledanja utakmice konzumira 16,2% ispitanika i ovdje je omjer muškaraca i žena gotovo identičan.

Najveći je broj ispitanika koji piju pivo izjavilo da tijekom utakmice pije Karlovačko (22,2%) koje je tako dosta ispred glavnih konkurenata Ožujskog (13,3%) i Pana (11,6%).

U posljednjem dijelu ispitivali su se prioriteti navijača te su tako naši ispitanici odgovorili kako bi radije izabrali vođenje ljubavi sa svojim/om partnerom/icom naspram gledanja finala svjetskog nogometnog prvenstva. Razlog tome može biti i što svega 3% ispitanika smatra da Hrvatska ima šanse pobijediti na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.