Carlsberg u gubitku u prvoj polovini godine

Rezultatima su naštetili troškovi umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji, Ukrajini i srednjoj i istočnoj Europi knjiženi u ožujku, u ukupnom iznosu od 10,40 milijardi kruna

Sjedište Carlsberga

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je prvu polovinu godine zaključio s neto gubitkom od 5,28 milijardi danskih kruna (700 milijuna dolara) zbog otpisa imovine u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Europi. U prvoj polovini prošle godine kompanija je zabilježila neto dobit od 3,03 milijarde kruna.

Rezultatima su naštetili troškovi umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji, Ukrajini i srednjoj i istočnoj Europi knjiženi u ožujku, u ukupnom iznosu od 10,40 milijardi kruna.

Kada se isključe ti troškovi, prilagođena neto dobit iznosila je 5,06 milijardi kruna i veća je za 60 posto nego u istom lanjskom razdoblju.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u razdoblju od siječnja do lipnja 28 posto, na 8,57 milijardi kruna.

Operativna dobit uvećana je 36 posto, na 6,44 milijarde kruna. Kada se isključe jednokratni faktori porasla je 31,8 posto. U Carlsbergu izdvajaju oporavak prodaje nakon ublažavanja epidemioloških ograničenja i dobre rezultate u Aziji.

Prihod je poskočio 23,6 posto, na 35,45 milijardi kruna, zahvaljujući u prvom redu povoljnom utjecaju valutnih tečajeva. Kada se on isključi, uvećan je 20,7 posto.

Prihod po hektolitru porastao je 11 posto, potaknut u prvom redu podignutim cijenama, kombinacijom prodajnih kanala i tržišta.

Kompanija je povećala prodaju piva za 6,5 posto, na 52,6 milijuna hektolitara. Kada se isključe jednokratni faktori, obujam prodaje uvećan je 8,9 posto.

U cijeloj godini kompanija i dalje očekuje 9-postotni organski rast operativne dobiti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKuba odobrila strana ulaganja u trgovini
Sljedeći članakInflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto