Kuba odobrila strana ulaganja u trgovini

Sve dosad su strana ulaganja na Kubi bila moguća samo u proizvodnji dobara, u uslugama i u nekim sektorima poput hotelijerstva

Kubanska vlada je priopćila da će odobriti strana ulaganja u veleprodaji i u maloprodaji ne bi li otklonila kronične nestašice u zemlji.
“Zbog oštrih restrikcija s kojima se borimo, strana ulaganja u veleprodaji i u maloprodaji, uz državnu regulaciju, omogućit će proširenje ponude stanovnicima i pridonijeti oporavku domaće industrije”, objavio je na Twitteru ministar gospodarstva Alejandro Gil.

Kubanska vlada će ipak zadržati monopol u vanjskoj trgovini.

Sve dosad su strana ulaganja na Kubi bila moguća samo u proizvodnji dobara, u uslugama i u nekim sektorima poput hotelijerstva.

Nakon novih mjera veletrgovine će moći biti u stopostotnom vlasništvu privatnih ulagača, ali će trgovine na malo i dalje poslovati po mješovitom ekonomskom modelu koji je na snazi na otoku, u kojemu država neizostavno ima udio.

Kubanski trgovinski sektor, pod državnom kontrolom, ima velikih teškoća u privlačenju strane valute i u opskrbi. Tako su Kubanci prisiljeni čekati u dugim redovima kako bi za kubanski pezo kupili namirnice i osnovne potrepštine u državnim trgovinama gdje je ponuda vrlo ograničena.

Trgovine u kojima se može plaćati dolarima otvorene su 2019. Ponuda je ondje uglavnom šira, ali su se zadnjih mjeseci police počele prazniti zbog nestašice.

Takva situacija ide na ruku trgovini na crno i potiče inflacijsku spiralu. Godine 2021. cijene su u maloprodaji porasle za 70 posto na godišnjoj razini, pokazuju službeni podatci.

Kubanska vlada je još u kolovozu 2021. odobrila mala i srednja privatna poduzeća, prekinuvši 52-godišnji državni monopol.

Socijalistička otočna zemlja na Karibima trenutno prolazi kroz najgoru gospodarsku krizu u zadnjih 30 godina, a pogoršavaju ju pandemija i embargo koji su joj prije 60 godina uvele Sjedinjene Države. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDenis Čupić – Udruga trgovine i logistike
Sljedeći članakCarlsberg u gubitku u prvoj polovini godine