Kupci su nezadovoljni brojem otvorenih blagajni, cijenama, stručnošću prodajnog osoblja i osjećajem cijenjenosti kao kupca prilikom kupovine, dok su, s druge strane, zadovoljni urednošću osoblja, funkcionalnošću prodajnih prostora i kvalitetom ponude.

Pokazalo je to opsežno ispitivanje javnog mnijenja o zadovoljstvu kupovinom u supermarketima u Hrvatskoj koje je Tvornica istraživanja, neovisna agencija za istraživanje i analiziranje tržišta i javnih mišljenja, provela tijekom rujna 2013. godine nad 1.150 građana koji svakodnevno kupuju u supermarketima.

Građani su u okviru istraživanja imali priliku istaknuti svoja razmišljanja o Billi, Intersparu, Kauflandu, Konzumu, Lidlu, Mercatoru, Plodinama i ostalim maloprodajnim lancima i trgovinama u zemlji, ističući što im se kod njih sviđa, a što ne.

Ispitanici su tako, među ostalim, ocjenjivali koliko su zadovoljni zaposlenicima u supermarketima, konkurentnošću cijena proizvoda, raznolikošću i kvalitetom ponude, organizacijom i uređenjem prodajnog prostora te osjećajem cijenjenosti kojeg stječu (ili ne stječu) tijekom samog iskustva kupovine i odlaska iz supermarketa.

Rezultati su pokazali da su kupci u prosjeku najmanje zadovoljni vremenom koje provode u redovima na blagajnama, cijenom proizvoda i usluga koji se nude u supermarketima te stručnošću prodajnog osoblja i osjećajem cijenjenosti kojeg imaju prilikom odlaska iz prodajnog prostora.

S druge su strane, najviše su zadovoljni urednošću prodajnog osoblja, funkcionalnošću prodajnih prostora te kvalitetom ponude supermarketa. Pritom su najviše zadovoljni kupci iz regije Slavonije i Baranje, a najmanje oni iz Istre i Primorja.

Kada su u pitanju sami supermarketi kupci su najvišim ocjenama ocijenili Interspar, Kaufland i Lidl.