coca-cola-largeCoca Cola će prvi put izložiti tajnu formulu na temelju koje nastaje njezin najpoznatiji napitak.

No, posjetitelji izložbe u muzeju Svijet Coca Cole u Atlanti ne trebaju se previše nadati: u muzeju će biti izložena samo metalna kutija u kojoj se čuva recept. Ipak, i to je nešto jer ta kutija od 1925. nije izašla iz sefa u kojem se čuva u jednoj banci u Atlanti.

Ovo je poseban dan u povijesti Coca Cole i savršen vrhunac proslave 125. rođendana, kaže se u priopćenju direktora kompanije. Coca Cola se oduvijek trudila zaštititi recept, a sad kad je u ‘Svijetu Coca Cole’, možemo podijeliti legendarno naslijeđe s ljudima diljem svijeta, dodaje se.

Coca Colu je 1886. stvorio ljekarnik John S. Pemberton. Formulu su tajili, znala ju je samo šačica ljudi i nije bila zapisana. No 1919. tadašnji vlasnik kompanije Ernest Woodruff dao je banci zapisanu formulu kao jamstvo za kredit.

Formula je u sefu u njujorškoj banci čekala do otplate kredita 1925. godine. Woodruff ju je tada uzeo i povjerio banci Trust Company u Atlanti. Ta se banka danas zove Sun Trust i do ovih dana formula je bila ondje. Coca Cola danas zapošljava 700 tisuća ljudi, a u 200 zemalja na dan se popije 1,7 milijardi njezinih proizvoda. (www.hrt.hr)