Čokoladni proizvodi – Tržišni trendovi: Zrelo proizvodno područje

Čokoladni proizvodi zrelo su proizvodno područje s malo prostora za daljnji rast pa se u nadolazećim godinama očekuje tek skroman rast vrijednosti i volumena kategorije.

Prema Euromonitor Internationalu, očekuje se da će čokoladni proizvodi zabilježiti daljnji rast prodajne vrijednosti i volumena u 2023., pri čemu će  vrijednosni rast biti veći od rasta volumena jer inflacija gura cijene prema gore. Posebno će rasti čokoladni prutići kroz on-the-go formate.

Upravo su čokoladni prutići posebno imali koristi od potpunog otvaranja društva kada su ukinuta ograničenja u vezi s pandemijom. Ova kategorija bilježi dobar rast količinske prodaje u maloprodaji u 2023. jer se potrošači vraćaju životnom stilu u pokretu i impulzivnim kupnjama. Stalno oživljavanje čokoladnih prutića također je pojačano percepcijom ovih proizvoda kao malih poslastica za neznatne financijske izdatke. Uz pritisak na kupovnu moć potrošača u zemlji, kućanstva su postala osjetljivija na cijene i umjesto velikih poslastica traže manje zalogaje čokolade.

Sezonska čokolada uživa u ponovnom porastu nakon dvije godine ograničenja zbog pandemije, koja su ograničila održavanje raznih svečanosti. Budući da ograničenja više nisu na snazi, hrvatski potrošači sve više pažnje posvećuju blagdanima i proslavama. Budući da se čokolada često veže uz posebne prigode i praznike, potrošnja je porasla, a pojavljuju se i nove varijante.

TREND ZDRAVLJA
Iako se čokoladni proizvodi i dalje smatraju užitkom, trend zdravlja i dobrobiti vidljiv je i u ovoj kategoriji kroz varijante sa smanjenim udjelom šećera.

Privatna robna marka povećala je udio u maloprodajnoj vrijednosti u čokoladnim proizvodima, a očekuje se da će nastaviti rasti tijekom 2023. godine, uz podršku nestabilne gospodarske situacije u zemlji. Privatna marka nastavlja jačati svoju poziciju uglavnom u čokoladnim tablama, dok u čokoladnim prutićima lokalni potrošači preferiraju proizvode poznatih robnih marki koji se često promoviraju.

IZGLEDI I MOGUĆNOSTI
Čokoladni proizvodi zrelo su proizvodno područje s malo prostora za daljnji rast pa se u nadolazećim godinama očekuje tek skroman rast vrijednosti i volumena kategorije. Inflacija i manjak ponude, djelomično kao posljedica rata u Ukrajini, mogu povećati prosječne jedinične cijene. Cijene kakaovca također su podložne čimbenicima poput globalnog zatopljenja i slabih prinosa pa bi proizvođači mogli smanjiti sadržaj kakaovca u svojim proizvodima kako bi izbjegli povećanje maloprodajnih cijena.

Budući da će lokalni potrošači ostati osjetljivi na cijene, doći će do određenog pomaka potražnje prema jeftinijim markama. Proizvođači će odgovoriti ponudom promocija, a očekuje se da će privatna marka dobiti značajan udio u vrijednosti.

E-trgovina je uzela maha tijekom pandemije COVID-19 i nastavit će to činiti, iako sporijom brzinom. Prije pandemije mnogi su potrošači bili oprezni prema e-trgovini, ali sada sve više stječu povjerenje u kanal. Online platforme i cjelokupna infrastruktura također će postati sofisticiranije, što će privući sve veći broj potrošača.

Prethodni članakWolt predstavio ekspresnu dostavu za webshopove
Sljedeći članakTvrtka Sana delikatese proslavila 10. rođendan uživanja u finoj hrani